Idag har jag skrivit om bönors inbyggda ondska, men redan igår värmde jag upp genom att koka linser. Sen fick de sällskap med lamm och anis – och sämre sällskap kan man ha! Testade samtidigt de nya tomaterna från Hellenic Living och godkände dem utan prut. Helt osaltade och med djup fin smak utan burkighet, inte samma pigga fruktighet och intensitet som hos favoriten Mutti, men trevliga till andra saker. Jag valde att fortsätta det grekiska temat genom att toppa grytan med smulor av Delias fina ekfatslagrade feta.
Lammfärsgryta med anis, linser, vin och feta
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4-5
Tid: 40 minuter
En enkel gryta som blir skojigare av anissmaken och den goda syrliga fetan som smälter ner. Du kan också använda grytan som fyllning i en smarrig lasagne. Om du inte hunnit koka linser sätter du igång dem först av allt och tillsätter dem när de är mjuka. Spara linsspadet att späda grytan med eller till en viltgryta. Om du har känslig mage bör du dock slänga spadet eller skänka det till en förmodligen oförstående granne.
- 400 g lammfärs
- 2 gula lökar
- 2 morötter
- 2 palsternackor
- 2 stjälkar selleri
- 1/2-1 dl olivolja
- 1/2 msk anis
- 2 lagerblad
- 2+1 klyftor vitlök
- 1 1/2 dl fruktigt oekat rött vin
- 1/2 dl rött portvin (om du har!)
- 5 dl krossade tomater
- 1 kapsel Fond du chef kalvfond
- 3 dl kokta små linser av Puy-typ (t ex Risentas små linser)
- 1/2 msk grekisk oregano eller 2/3 tsk oregano
- salt, nymald svartpeppar
- Till servering:
- Smulad feta
- Stekt aubergine
- Spenatsallad
- Ev fullkornsbulgur eller pasta
- Ta fram lammfärsen så att den är rumstempererad.
- Halvera lökarna på längden, skala och hacka. Skala, ansa och fintärna morötter och palsternacka. Ansa och tärna sellerin.
- Fräs sakta lök, rotsaker och selleri tillsammans med anis i olja i botten på en tjockbottnad kastrull. Låt det ta tid, rotsakerna ska bli helt mjuka och löken skifta vackert i gyllenbrunt.
- Smula ner lagerbladet och pressa ner två vitlöksklyftor. Fräs ytterligare i någon minut.
- Slå på portvin och vin. Tillsätt tomaterna och fonden och låt puttra i 5 minuter.
- Om lammfärsen är sådär mald i strängar: pressa ihop den hårt med händerna. Tillsätt långsamt lammfärsen i små kluttar och rör om mellan. Låt puttra några minuter. Dela på stora kluttar men rör inte så mycket att det blir gröt av alltsammans.
- Låt puttra sakta utan lock 20-30 minuter. Tillsätt linserna efter halva tiden. Smaka av med salt, peppar och oregano. Pressa i lite mer vitlök om det behövs. Låt puttra ytterligare 5 minuter.
Kommentarer
2 svar till ”Recept: Lammfärsgryta med anis, linser och feta”
När det gäller Mutti-tomater, jag har inte gett dem en riktig chans utan troget älskat Cirio pelati. Idag provade jag ändå Mutti, inte minst med dina hyllningar i bakhuvudet och jag tycker att de var väldigt underliga. Friska kanske men med en alldes tydlig lakritsdoft och smak som var liksom tunn och “hög”. De fanns också någon slags omogen syra. Jag vet inte om jag kan förklara det så bra men just den udda lakritssmaken förvånade mig, jag har aldrig känt av något liknande, är detta kännetecknande för Mutti??
Jag vet inte vilka muttisar du testade, lakrits har jag aldrig känt av däremot är det hög syra. Men det passar mina kryddningar bra. De grekiska lite mustigare och murrigare jag har nu blir ett utmärkt komplement.