Åh, vilket party! Runt 60 personer med en massa barn nyårsminglade 15.00-18.00. Och några hängde kvar ännu långre. Gamla och nya vänner. En oväntad hit var den pärlande äppeljuicen från Årstiderna. Rekommenderas varmt till alla fester, för dem som inte dricker vin ska man pyssla om extra!
Salmalaxen tärnades, vändes i misodressing och lassades på endiver. Patén skars i bitar och beduttades med Björnekullas utmärkta havtorns- och apelsinmarmelad. Ägg- & sardellmajonnäsens förträfflighet var under några skälvande ögonblick hotad eftersom jag av misstag köpt Zetas matolja (borde inte få säljas, unken majslukt) istället för rapsolja (vi vispar majo mest på rapsolja och tar i lite olivolja på slutet). Lyckligtvis räddades majon av Johans skicklighet, ett par matskedar av Liss-Ellas fabulösa grova dijonenap, lite salladslök och de utmärkta sardellerna.
Sen lyckades jag få till en marockansk dipp med soltorkade tomater och saffran som smakade deprimerande slätstruket när jag lagade den men ypperligt när den fått stå framme fem timmar. Eller så var det allt vin jag drack som gjorde mig mild till sinnes. (Recept kommer här eller i Sydis närmaste tiden.)
Förutom allt annat serverades majschips, ett fenomen jag älskar så mycket att jag till och med gillar tråkiga standardmajschips.Till blev det en mycket bra chipotle- & tomatdipp på Mutti burktomater där mexikansk oregano gav det där lilla extra, en salsa på fryst mango med habanero, mynta och koriander (kul idé, men jag lyckades salta ihjäl den) och en svart böndipp med choklad. Den dippen tillägnas de fina entusiasterna på Vallåsens Värdshus som odlade epazote utan att riktigt ana sin lycka. Jag köper min torkade epazote i London, tipsa gärna om ställen att köpa den i Stockholm. Jag köper gärna mexokanska produkter av Cool Chili Company, de håller mycket hög kvalitet i förhållande till priset. Missa inte deras underbara mexikanska oregano och chilisorter. Deras torkade hibiskus är den bästa jag hittat.
Svart böndipp med mexikanska kryddor
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 24 (fler om det är mingelparty med många andra grejor)
Tid: 20 minuter
Om du inte har epazote kan du blanda ner 1 msk finstrimlad koriander. Jag gillar att dippen är osyrlig eftersom bönornas smak framträder bättre då, men det finns nog de som skulle pressa ner lite limesaft i den. Bilden föreställer min underbara ancho från Cool Chili Company.
- 4 burkar svarta bönor
- 2 dl olivolja
- 1 msk anis
- 3 kryddnejlikor
- 1 1/2 msk hel spiskummin
- 1/2 msk mald koriander
- 3/4 tsk mald kanel
- 2-3 msk anchochili, i flingor eller mald
- 1/2-2 msk heta chiliflingor, beroende på sort
- 1-2 tsk torkad epazote
- 75 g mörk choklad, i rutor
- finrivet skal av 3 lime
- ev salt (tänk på att chipsen är salta)
- (ev lite finhackad koriander)
- Skölj varsamt bönorna i kall vatten, låt rina av och lägg i en skål lämpad för stavmixande eller en mixerskål monterad med stålkniv.
- Hetta sakta upp hälften av oljan med anis, spiskummin och kryddnejlikor tills det börjar dofta och fräsa. Dra från värmen. Släng ner koriander, kanel, ancho och chiliflingor, rör om. Rör ner chokladen och rör tills den smält och tippa hela härligheten över bönorna. Tillsätt epazote.
- Mixa fint och späd med lite vatten eller kycklingbuljong. Röran ska vara ganska fast. Mixa ner resten av oljan.
- Blanda ner limeskal när röran svalnat och smaka av med salt, socker och tabasco eller chiliflingor. Serveras rumsvarm.
Kommentarer
7 svar till ”Recept: Svart böndipp åt många, många”
60 pers och kids, jag börjar svettas bara vid tanken på att utfodra alla.
Dippen smakar redan i ögonen, den skall testas nån gång, men vad i jesu namn är epazote?
Jag känner mig också helt matt vid tanken… :)
Det var faktiskt inte jobbigt alls. Vi gjorde det enkelt för oss med färdigköpta baguetter. Det enda tidsödande var Johan köttbullar och diskningen idag eftersom vi bara har en yttepyttediskmaskin, men den tuggar sig långsamt igenom disken nu.
Dippen ska genast experimenteras med! Och jag väntar på receptet på den marockanska med iver, det var fantastiskt!
Tack igen för en så generös party!
Ana
Jag älskar Årstiderna!
Denna dipp var ju så sjukt lätt att svänga ihop och passar alla. Nuförtiden har man ju gäster som käkar lowcarb, laktosfritt, glutenfritt, vegetariskt, what ever. Igår samlades ett sånt gäng hemma hos mig och ALLA blev sjukt nöjda med detta och lite guaca på tallriken! http://njutmaten.blogspot.com/2010/05/forsommarmex.html
Tack snälla Mikkan!