Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 4
Tid: 45 minuter
Risi e bisi betyder rätt upp och ner “ris och ärter” på italienska. Den här risotton tillagades och serverades förr i tiden alltid åt dogen av Venedig på S:t Markusdagen den 25 april.
- 4 dl avorioris
- 1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
- 1 shalottenlök
- 2 dl vitt vin
- 4 salladslökar
- 2 1/2 dl gröna ärter (tinade)
- 150 g rökt sidfläsk eller pancetta
- 4 msk slätpersilja
- 4 msk smör
- 1 1/2 dl riven parmesanost
- Neutral olja till stekning
- Svartpeppar
- Värm oljan i en tjockbottnad gryta samtidigt som du kokar upp buljong i en separat kastrull.
- Fräs skivad shalottenlök med tärnad pancetta eller bacon och hackad persilja på medelvärme. Blanda ner riset och låt det steka med övriga ingredienser. Kornen ska inte brynas, bara bli genomskinliga. När de är det häller du i vinet och låter det sugas in i riset.
- Dags för dagens träningspass: Tillsätt den heta buljongen slevvis och rör hela tiden med en trägaffel. Så fort buljongen absorberats häller du på en ny slev.
- Blanda skivad salladslök och ärterna (är de frusna kan du förvälla dem någon minut först i kokande vatten). Låt puttra med i några minuter.
- Blanda i smörklickarna och den rivna parmesanen och lägg på locket några minuter så att risotton får “sätta sig”.
- Servera med grovmalen svartpeppar och toppa med lite extra parmesan, gröna ärtskott eller sockerärtskidor.