Rostad polenta med belugalinser och kompott på miso, mandel och halvtorkade tomater

Ett ständigt huvudbry är hur man bäst skämmer bort sin favoritvegan.  Här är lösningen! En riktigt lyxig rätt med mycket smak. Laktovegetarianer kan gärna komplettera med små klickar getost ovanpå. Eller riva ner ordentligt med parmesan i polentan. Polentan gör du dagen före och slår upp i en form eller plastburk. När den kyls över natten blir den fastare i konsistensen.

Halvtorkade tomater gör du genom att halvera tomater, lägga på en plåt med snittsidan uppåt och torka på 100 grader (varmluft) några timmar. Tomaterna ska ha krympt till ungefär hälften.

Bästa sättet att rosta mandel är att utnyttja ugnen när du ändå ska värma den. Lägg mandlarna i en ugnsfast form och ställ i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader, använd inte snabbvärmning. När mandlarna doftar fint och skiftat en aning i färg är de lagom rostade.

Gör gärna en dubbel sats tomatröra, den passar perfekt att lägga på mackor eller i en wrap.


Portioner: 4
Tid: 20 minuter (plus förberedelser)
Du behöver: 

4 portioner fast polenta, kyld över natten
2-3 msk olivolja
ev lite neutral tomatsås
myntablad till dekoration
Tomatkompott:
20 halvtorkade tomathalvor
20 rostade mandlar
2 klyftor vitlök
2 msk ljus miso
1 tsk fänkålsfrö
2 msk olivolja
1 msk repade rosmarinblad
ev lite citronzest, det gula av citronskalet
ev 1 msk finosherry
3 dl kokta belugalinser eller andra små linser
2 krm mald ingefära

Gör så här: 

Strimla tomaterna och lägg åt sidan. Krossa mandeln grovt, helst i mortel för då blir bitarna mjukare och lite aromatisk olja tittar ut.  Annars funkar det förstås kniv i matberedare. Det gör inget om bitarna är olika stora. Skala, skiva och mortla vitlöken med en nypa salt

Hetta upp fänkålsfrö och olivolja på medelvärme i en tjockbottnad vid gryta eller djup stekpanna. När fröna börjar dofta och skifta i färg: vänd snabbt ner rosmarin och vänta tills bladen krullar sig.  Vänd ner mortlad vitlök låt det fräsa tills vitlöken doftar nötigt.  Vänd ner citronskal och mandel. Slå på sherry och vänd ner tomater och miso. Dra ner värmen. 

Vänd ner linser och värm sakta medan du steker polentan. Smaka av med ingefära.

Hetta upp olivolja i en non-stickpanna eller instekt gjutjärnspanna på hög medelvärme. Skär polentan i skivor. Stek ett par minuter på varje sida tills den fått torr yta och lite lätt färg. Den får inte så mycket färg när den är lagad på vatten.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh