Rysk potatissallad

 

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4

Tid:

Mormor i det här fallet är inte min rara mormor Olga, utan min mors mormor Claudia, känd som “ryskan” på Öland. Det här är den absolut godaste potatissalladen som finns, och slår alla majonäsbaserade varianter med hästlängder. Jag och lillasyster Claudia (döpt efter mormorsmor) är kända för surra som flugor kring salladen och slåss om att äta den direkt ur kylen när mamma inte ser.

Dessvärre sitter receptet i min mors händer och inte i en pärm, så jag kan inte ge några exakta mått. Smaka er fram! Hemligheten, om man nu kan tala om en sådan, är mycket vitpeppar och gurkspad. Det ger en härligt sötsur sallad som bara blir godare dagarna efter.

  • 7 potatisar, kokta och skalade
  • 4 hela ättiksgurkor
  • 1 dl gurkspad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1/2 dl hackad gräslök
  1. Skär potatisen i tärningar. Hacka ättiksgurkorna. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av ordentligt. Det ska vara en trevlig balans mellan vitpepparns bett, sursötman från gurkspadet och kryddgrönska och potatissalladen ska vara ordentligt fuktig.
  2. Låt vila i kyl minst 5 timmar, gärna ett dygn.