Saffransgul soppa från Marocko

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 45 minuter

Smakrik soppa som kan varieras efter vad som finns hemma… Servera gärna bröd gratinerat med getost till soppan. Lite fiskbitar eller tärnade köttrester är gott i soppan.

  • 6 dl kokta kikärter
  • 1 gul lök
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk anis
  • 1 msk spanskt paprikapulver
  • 1/2 pkt saffran
  • 1 1/4 l grönsaksbuljong
  • 1 dl gröna linser
  • 1 dl avorioris
  • 1 burk (400 g) hela tomater eller Muttis körsbärstomater
  • 1/2 tsk salt, nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • 2 msk finhackad färsk koriander eller persilja
  • 1 citron i klyftor
  1. Skala och hacka löken. Skölj och skiva sellerin tunt. Fräs lök och selleri i oljan i en gryta tills löken mjuknat helt.
  2. Tillsätt tomatpuré, saffran, anis och paprikapulver. Fräs i ytterligare någon minut under omrörning. Häll på grönsaksbuljongen, tillsätt linserna och låt sjuda under lock 5 minuter . Tillsätt riset och sjud ytterligare 15 min.
  3. Klipp tomaterna i bitar om det behövs. Vänd ner tomaterna och kikärterna i soppan. Låt sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad koriander eller persilja.
  4. Servera med citronklyftorna som var och en får pressa över sin sopptallrik.