Sallad på paprika och roquefort

Receptmakare: Jens Linder

12 småportioner

Tid: 30 minuter

I butikerna med orientalisk mat hittar du ofta avlånga och lite mindre paprikor som är starkare i smaken än stormarknadsversionerna. Leta upp sådana så blir den här salladen extra god. Eftersom du använder frityroljan som dressing fördjupas paprikasmaken på ett trevligt vis.

  • 8 smala röda paprikor
  • 8 smala gröna paprikor (eller 4 vanliga)
  • 2 dl neutral olja
  • 1 tsk paprikapulver, gärna stark version
  • 1 msk citron
  • 140 g ädelost, gärna roquefort
  • 2 msk finhackad gräslöksalt, svartpeppar ur kvarn
  1. Skär alla paprikor i halvor och ta bort frön och innerväggar med fingrarna. Om du använder större paprikor kan dessa skäras i fyra bitar på längden.
  2. Hetta up oljan ordenligt oljan och fritera paprikorna i omgångar (det ska vara lite trångt i kastrullen i detta fall) i ett par minuter tills de precis börjar mjukna en aning. Ta då upp dem och låt dem rinna av i en sil eller ett durkslag. Spara både oljan som rinner av och den som är kvar i kastrullen och låt den svalna lite grann.
  3. Blanda paprikapulver, citron, salt och svartpeppar i en rymlig bunke. Vispa ner all majsolja. Så här långt kan rätten göras i förväg.
  4. Vänd runt paprikorna i dressingen. Lägg upp allt detta i en salladsskål eller på ett fat.
  5. Bryt osten i grova bitar och strö över. Strö över gräslöken. Servera.