Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: ca 4 beroende på antal ägg som serveras till
Tid: 20 minuter + en natt i kylen
Den här rätten som är en perfekt brunch måste föreberedas kvällem före eftersom det är viktigt att saltet rimmar fläsket och röksmaken tränger igenom och ger den tama grisen härligt bångstyrig smak. Du kan också ta med de marinerade skivorna på picknick, trä upp på spett och grilla.
Du kan använda din favvo-BBQ-sås men den måste vara rejält koncentrerad i smaken. Jag stekte i ankfett som jag råkade ha hemma vilket gav ett löjligt bra resultat. Dessutom är det förvånansvärt billigt. En burk på runt 400 g kostade bara drygt 20 kronor och det håller länge, även när du öppnat burken. Men det går bra med en blandning av smör och mild olivolja. Om du har koriander på drar rätten åt tex-mex-hållet.
- 400 g skivat sidfläsk eller bogfläsk
- 1 dl smakstark rökig BBQ sås, t ex Woody’s Cook-in
- Till servering:
- Tärnade tomater med hackad bladpersilja eller koriander
- Stekta ägg
- Snabbstekt eller rå salladslök
- Rostat fullkornsbröd eller surdegsbröd
- Blanda fläsket och BBQ-såsen noga. Låt stå i kyl över natten. Ta gärna fram 45 minuter före servering så att köttet blir rumstempererat.
- Hetta upp fett i en pannapå högg värme tills det är riktigt hett. Stek fläsket några skivor i taget ca 2 minuter på varje sida. Fiska upp och lägg på fat.Täck över så att kötet håller sig varmt.
- Torka ur pannan och stek äggen. Toppa köttet med äggen. Strö över tomater, grönt och salladslök. Servera.