Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 10 minuter
Att röra samman kalla röror i sista minuten är en rolig utmaning. Egentligen inser jag vad jag håller på med: eviga tröstlösa försök att skapa en sås som ger mig samma kickar som barndomens filsås till skolans soggiga fiskpanetter. Jag vet inte hur jag skulle reagera på filsåsen idag, men då älskade jag den hett.
Ribban har onekligen höjts sen dess. Men här är en lyckad kylskåpsrensning som en gång serverades till sprödstekt pankopanerad torsk. Om du använder insaltad kapris bör de vatnas ur i kallt vatten en timme eller två innan du använder dem.
- 1 burk kesella (1%)
- 1/2 dl svindyr olivolja eller kallpressad rapsolja
- 1 -2 msk finhackad schalottenlök (äkta vara inte banaschalotten)
- 2 msk grovhackad kapris
- 1/2 dl finhackad persilja
- svartpeppar
- 1 tsk finrivet citronskal
- 1 nypa socker
- nymald svartpeppar
- Rör samman alla ingredienser. Låt stå och samla smak minst en kvart. Ännu godare dagen efter.