Smørrebrød: Bräserat sidfläsk med sallad

Receptmakare: Adam Aamann

Tid: 2 dygns marinad+2 timmar i ugnen+ett par timmars kylning

Underbara höstsmaker med ett lagom fett fläsk kontrasterar mot ett grovt surdegsbröd.

  • 1 – 1,2 kg sidfläsk utan svål
  • Lag:
  • 3 dl balsamico
  • 2 dl ljus honung
  • 2 dl äppelmust
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 kvistar timjan
  • 2 lagerblad
  • 35 g salt
  • nymald peppar
  • Sallad:
  • Blandade gröna salladsblad (till exempel mangold,
  • friséesallat, huvudsallat, rucola)
  • 90 g rostade, hackade valnötter
  • 2 äpplen i strimlor
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • Lite finhackad gräslök
  • 1/2 rödlök, finhackad eller i tunna skivor
  • Till servering:
  • 8 stora skivor surdegsrågbröd
  • Smör
  1. Förbered fläsket två dagar före servering. Gnid in köttet med salt och peppar och låt det stå på köksbordet i ca 2 timmar. Blanda resten av ingredienserna till bräseringslagen i ett ugnsfast fat och vänd köttet i lagen.
  2. Ställ in fatet i ugnen i 160°C, i ca 2 timmar, vänd köttet varje halvtimme. Kyl köttet i lagen, vänd den runt i lagen, packa in i plastfilm och lägg på kylning.
  3. Sila lagen, skumma av fett, sjud samman till sirapskonsistens i en vid panna och kyl.
  4. Gör salladen: Gör en vinägrett av rapsolja vispad med ca hälften av den inkokta lagen, smaka eventu-
    ellt av med lite balsamico.
  5. Blanda resten av ingredienserna till salladen, häll på vinägretten och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och lägg på smörat rågbröd, häll lite inkokt lag över skivorna och lägg den marinerade salladen överst.