Receptmakare: Adam Aamann
Tid: 2 dygns marinad+2 timmar i ugnen+ett par timmars kylning
Underbara höstsmaker med ett lagom fett fläsk kontrasterar mot ett grovt surdegsbröd.
- 1 – 1,2 kg sidfläsk utan svål
- Lag:
- 3 dl balsamico
- 2 dl ljus honung
- 2 dl äppelmust
- 3 klyftor vitlök
- 5 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- 35 g salt
- nymald peppar
- Sallad:
- Blandade gröna salladsblad (till exempel mangold,
- friséesallat, huvudsallat, rucola)
- 90 g rostade, hackade valnötter
- 2 äpplen i strimlor
- 1 msk kallpressad rapsolja
- Lite finhackad gräslök
- 1/2 rödlök, finhackad eller i tunna skivor
- Till servering:
- 8 stora skivor surdegsrågbröd
- Smör
- Förbered fläsket två dagar före servering. Gnid in köttet med salt och peppar och låt det stå på köksbordet i ca 2 timmar. Blanda resten av ingredienserna till bräseringslagen i ett ugnsfast fat och vänd köttet i lagen.
- Ställ in fatet i ugnen i 160°C, i ca 2 timmar, vänd köttet varje halvtimme. Kyl köttet i lagen, vänd den runt i lagen, packa in i plastfilm och lägg på kylning.
- Sila lagen, skumma av fett, sjud samman till sirapskonsistens i en vid panna och kyl.
- Gör salladen: Gör en vinägrett av rapsolja vispad med ca hälften av den inkokta lagen, smaka eventu-
ellt av med lite balsamico. - Blanda resten av ingredienserna till salladen, häll på vinägretten och smaka av med salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor och lägg på smörat rågbröd, häll lite inkokt lag över skivorna och lägg den marinerade salladen överst.