Receptmakare: Henrik Francke
Portioner:
Tid: 30 minuter
Det här snabba, lite förenklade men mycket goda receptet har min vän Anders Kroon på Kroons i Smögen snickrat ihop. Valet av redningsmetod är färsk okra. Kan vara lite lurigt att få tag på så passa på att laga när du hittar okra i butiken. De finns ofta i asiatiska eller Mellanösternbutiker. Servera gumbon med nykokt ris. Blir det något över av grytan så smakar den nästan ännu bättre dagen efter.
- 100 g tärnat bacon
- 1 hackad gul lök
- 1 hackad grön paprika
- 1 dl hackad blekselleri
- 10 okra, delade på längden
- 1 dl hackad salladslök
- 2 klyftor finhackad vitlök
- 1-2 hackade jalapeno chili
- 3 hackade färska tomater
- 2 dl köttbuljong
- 1 dl tomatjuice
- 1 tsk worchestershire sauce
- 2 lagerblad
- 1 krm kajennpeppar
- 1 tsk paprika
- 1 tsk timjan
- 1 tsk oregano
- 1 grillad kyckling, rensad
- 2 andouille-korvar (eller annan kryddstark korv)
- 12 grillade kräftor
- smör till stekning
- tabasco efter smak
- salt efter smak
- Fräs bacon och alla grönsaker utom tomaterna i lite smör tills de mjuknat.
- Tillsätt tomater, buljong, tomatjuice, Worchestersås, och kryddorna. Koka ihop ca 10 minuter.
- Tillsätt kyckling, korv i mindre bitar och kräftorna. Koka upp och smaka av med tabasco, salt och peppar.