Snabb okragumbo med kräftor

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner:

Tid: 30 minuter

Det här snabba, lite förenklade men mycket goda receptet har min vän Anders Kroon på Kroons i Smögen snickrat ihop. Valet av redningsmetod är färsk okra. Kan vara lite lurigt att få tag på så passa på att laga när du hittar okra i butiken. De finns ofta i asiatiska eller Mellanösternbutiker. Servera gumbon med nykokt ris. Blir det något över av grytan så smakar den nästan ännu bättre dagen efter.

  • 100 g tärnat bacon
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackad grön paprika
  • 1 dl hackad blekselleri
  • 10 okra, delade på längden
  • 1 dl hackad salladslök
  • 2 klyftor finhackad vitlök
  • 1-2 hackade jalapeno chili
  • 3 hackade färska tomater
  • 2 dl köttbuljong
  • 1 dl tomatjuice
  • 1 tsk worchestershire sauce
  • 2 lagerblad
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 tsk paprika
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk oregano
  • 1 grillad kyckling, rensad
  • 2 andouille-korvar (eller annan kryddstark korv)
  • 12 grillade kräftor
  • smör till stekning
  • tabasco efter smak
  • salt efter smak
  1. Fräs bacon och alla grönsaker utom tomaterna i lite smör tills de mjuknat.
  2. Tillsätt tomater, buljong, tomatjuice, Worchestersås, och kryddorna. Koka ihop ca 10 minuter.
  3. Tillsätt kyckling, korv i mindre bitar och kräftorna. Koka upp och smaka av med tabasco, salt och peppar.