Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4 små
Tid: 25 minuter
Sniglarna kan ersättas av musselkött. Förväll vitlöken innan tillagning genom att koka de oskalade klyftorna 5 minuter i rikligt med saltat vatten. Låt svalna och skala.
- 1 burk sniglar
- 1 fin färsk fänkål
- 3 skivor bacon, finhackade
- 6 klyftor förvälld vitlök
- 2 msk olivolja
- 1 finkrossat lagerblad
- 1/2 tsk krossade fänkålsfrön
- 1 stor gul eller orange tomat
- 1 dl torrt vitt oekat vin
- chiliflingor eller finhackad färsk chili
- 1 tsk konc kycklingfond
- Några droppar sherryvinäger
- Till servering:
- Rostat surdegsbröd
- Låt sniglarna rinna av. Skär bort mittstocken på fänkålen, ansa och strimla lövtunt. Finhacka baconet. Finhacka vitlöken.
- Hetta upp olivolja, bacon, lagerblad och fänkålsfrön i en liten teflonpanna. fräs till baconet börjar få färg. Vänd ner vitlöken och stek under omrörning tills vitlöken fått en gnutta färg och börjar dofta.
- Vänd ner fänkål och chili och stek under omrörning några minuter tills fänkålen mjuknat en aning. Vänd ner tomaten.
- Dra ner värmen och dra pannan av värmen ett litet slag. Slå på vinet och låt sjuda några minuter, det ska inte stormkoka utan bara småsjuda. Stormkokar det förstörs aromämnen.
- Vänd ner sniglarna och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt, chili och några droppar sherryvinäger. Servera bums.