Sniglar som på Mallorca

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 små

Tid: 25 minuter

Sniglarna kan ersättas av musselkött. Förväll vitlöken innan tillagning genom att koka de oskalade klyftorna 5 minuter i rikligt med saltat vatten. Låt svalna och skala.

  • 1 burk sniglar
  • 1 fin färsk fänkål
  • 3 skivor bacon, finhackade
  • 6 klyftor förvälld vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 finkrossat lagerblad
  • 1/2 tsk krossade fänkålsfrön
  • 1 stor gul eller orange tomat
  • 1 dl torrt vitt oekat vin
  • chiliflingor eller finhackad färsk chili
  • 1 tsk konc kycklingfond
  • Några droppar sherryvinäger
  • Till servering:
  • Rostat surdegsbröd
  1. Låt sniglarna rinna av. Skär bort mittstocken på fänkålen, ansa och strimla lövtunt. Finhacka baconet. Finhacka vitlöken.
  2. Hetta upp olivolja, bacon, lagerblad och fänkålsfrön i en liten teflonpanna. fräs till baconet börjar få färg. Vänd ner vitlöken och stek  under omrörning tills vitlöken fått en gnutta färg och börjar dofta.
  3. Vänd ner fänkål och chili och stek under omrörning några minuter tills fänkålen mjuknat en aning. Vänd ner tomaten.
  4. Dra ner värmen och dra pannan av värmen ett litet slag. Slå på vinet och låt sjuda några minuter, det ska inte stormkoka utan bara småsjuda. Stormkokar det förstörs aromämnen.
  5. Vänd ner sniglarna och låt dem bli genomvarma. Smaka av med salt, chili och några droppar sherryvinäger. Servera bums.