Socca – provensalsk kikärtspannkaka

 

Receptmakare: Margit Richert

4 personer

Tid: 1 1/4 timme (inkl 1 timmes vila)

Socca är en klassisk provensalsk rätt. Speciellt populär är den i Nice, där den – i alla fall förr i tiden – kunde köpas i varje gathörn. Frasiga i kanterna och mjuka i mitten, örtdoftande, olivoljedrypande och kikärtsnötiga i smaken. En underbar rätt!

Kikärtsmjöl finns förutom i mellanösternbutiker även i en del hälsokostbutiker och till och med i vissa välsorterade matbutiker.

  • 100 g kikärtsmjöl
  • 2 1/2dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 tsk rosmarin
  • 1/2 tsk timjan
  • olivolja till stekning
  • flingsalt, nymald svartpeppar
  1. Blanda kikärtsmjöl, salt och vatten med stavmixer eller elvisp. Eller vispa ihop riktigt, riktigt ordentligt för hand så att det inte blir några mjölklumpar kvar. Blanda ned olivolja och örtkryddor. Låt smeten stå och svälla en timme.
  2. Hetta upp en stekpanna riktigt hett. Häll i rikligt med olivolja och (beroende på stekpannans storlek) 1/2 till 1 dl smet. Vicka ut smeten över pannan och stek tills smeten börjar bli brun i kanterna.
  3. Dela soccan på mitten med stekspaden och vik ihop varje del tre gånger och lägg på tallrik. Stek resten av pannkakorna likadant. Strö över salt och peppar och ät direkt.