Sotare på siklöja med syrad rödlök, brynt smör, pepparrot och gräslök
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 1 timme
Somrigt och vansinnigt gott i all enkelhet. En kall öl hör definitivt till!
- 12 siklöjor (av mälarstorlek, 15-20 cm)
- 2 msk neutral olja
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk grovstött vitpeppar
- 2 tsk dijonsenap
- 2 röda lökar, helst färska
- saft av 1 citron
- 2 tsk socker
- flingsalt till stekning
- Till servering:
- Brynt smör
- Riven pepparrot
- Hackad gräslök
- Kokt färskpotatis
- Skär huvud och stjärt av siklöjorna och klipp av ryggfenan. Blanda olja, salt, vitpeppar och dijonsenap i en påse och blanda ned fisken. Stek direkt eller låt fisken marinera någon timme.
- Strimla rödlöken tunt och blanda med citronsaft och socker. Låt stå tills löken mjuknat, ca 30 minuter.
- Hetta upp en panna (helst gjutjärn) på högsta värme och strö ett tunt lager salt i botten av pannan. Stek siklöjorna i omgångar, ca 2 minuter på varje sida. Fyll på med salt efter behov.
- Servera med tillbehören och känn dig riktigt nöjd.