receptmakare: Margit Richert
6 portioner
Tid: 1 timme
Det finns tre hemligheter för att få den här rätten fenomelalt god: mycket olivolja, ännu mer vitlök och en riktigt bra chorizo av den tunnskurna lufttorkade sorten. Inte Scans fuskchorizo med andra ord, den är egentligen bara en överkryddad grillkorv och är ungefär lika spansk som en lutfisk. Nej, bra, stark chorizo ska det vara! Och snåla inte med vitlöken. Eller olivoljan. Då kan du lika gärna laga någonting annat. Ett rustikt bröd av något slag är obligatoriskt till för att suga upp all den goda chilimättade oljan som kommer bli kvar på din tallrik.
Vill man vara extra onyttig kan man fritera potatisen i stället för att grädda den i ugn, det blir vansinnigt gott men ack så hälsovidrigt.
- 10 potatisar
- totalt ca 1 1/2 dl olivolja
- 2 gula lökar
- 6 vitlöksklyftor
- 2 röda paprikor
- 2 spansk peppar
- 2 burkar krossade tomater
- salt och svartpeppar
- 6 ägg
- 100 g chorizo i tunna skivor
- till servering:
- bröd
- olivolja
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen tunt. Lägg den i en djup ugnsfast form, ringla över några matskedar olivolja och salta. Blanda omkring så att salt och olja fördelas någorlunda jämnt i potatisen och platta sedan ihop potatisen till en jämn yta. Stek i ugn i 30 minuter eller tills potatisen börjar få fin färg.
- Hacka under tiden lök och paprika grovt och vitlök och chili fint. Fräs allt långsamt i en stekpanna så att det mjuknar, ca 10 minuter. Flytta över hacket till en kastrull, tillsätt krossade tomater och låt allting koka ihop till en tjock sås, 20-30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Täck potatisen med såsen, det ska bli ett tjockt lager. Gör sex fördjupningar i såsen och knäck ned ett ägg i varje. Täck gratängen med chorizoskivorna. Grädda ytterligare 10-15 minuter tills äggvitan har stelnat och chorizon fått fin färg. Servera med bröd och gärna lite extra olivolja att ringla oppanpå.