Stekt gurka med shiso på hunanesiskt vis

Receptmakare: Fuchsia Dunlop

Portioner: 4

Tid:  15 minuter

Det här tillbehöret blir vackrast med lila shiso, men den kan vara svår att få tag på. Fuchsia brukar använda söt thaibasilika när hon inte får tag på shiso. Rätten får en helt annan karaktär men blir mycket god. Receptet kommer från The Revolutionary Chinese Kitchen.

  • 1 stor gurka (ca 400 g)
  • 1 liten färsk chili
  • 1/2 dl jordnötsolja
  • 2 tsk finhackad vitlök
  • 1/2 msk ljus sojasås
  • 1 tsk vit risvinäger
  • 1 1/2 dl finskuren shiso
  • 1 tsk mörk sesamolja
  1. Dela gurkan på längden. Skrapa ur kärnorna. Skiva gurkan lite på snedden i halvcentimetertjocka skivor. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Hetta upp pannan tills den är rykande het. Häll oljan och vänd runt den hastigt. Lägg i gurkbitarna, sprid ut dem i pannan  och stek dem tills de fått en gyllene nyans. Vänd då och då men inte för ofta.
  3. Tillsätt chili och vitlök och stek under omrörning till det doftar.
  4. Maka gurkan åt sidan och häll ner vinägern i pannan och vänd runt. Vänd runt örterna. Dra pannan av värmen. Rör ner sesamolja och servera.