Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
Jag gillar egentligen den karakteristiska beskan hos vit sparris. Men just i den här rätten är det viktigt att skala sparrisen ordentligt så att det mesta av beskan försvinner. Den dödar nämligen de fina tonerna hos forellrommen. Försök att få tag på Rossinis forellrom, den är sju resor bättre än all annan jag smakat.(Nej, jag får inte ett öre av dem för att skriva det.)
Du får gärna lägga upp lite tjusigare än jag gjort på bilden. Vi åt den snabba förrätten på stående fot i köket och jag var tvungen att plåta snabbt som attan för att den inte skulle kallna.
- 8-12 knubbiga vita sparrisar
- 1 msk smör
- 1/2 msk neutral rapsolja
- 2 krm socker
- lite raspat citronskal
- 2-3 tsk pressad citron
- 100 g forellrom eller annan god rom
- finhackad gräslök eller finskuren lökblast
- nymald svartpeppar
- Skala sparrisen ordentligt och skiva den sedan tunt på snedden.
- Värm smör och rapsolja i en panna på medelvärme. Stek sparrisen med sockret ett par minuter tils den är mjuk men spänstig och har fått en gnutta färg.
- Vänd ner citronskal och smaka av med salt (tänk på att rommen är salt!) och pressad citron.
- Lägg snabbt upp på små tallrikar. Toppa med forellrom. Strö över löken. Peppra lätt.