Två röror till smörgåstårta: Böckling och räkor

Böcklingröra till smörgåstårta

receptmakare: Margit Richert

1 normalstor smörgåstårta

Tid: 5 minuter

Även gott som dip till knäckebröd, men det är ju lätt att lista ut själv – när blev böckling äckligt? Eller lägg rörorna på ägghalvor till jul eller påsk.

  • 145 g (1 tub) böcklingpastej
  • ett rejält knippe gräslök
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk riven pepparrot
  • generöst med nymalen svartpeppar
  1. Blanda samman allt. Bred på smörgåstårtsbotten.
  • Skaldjursröra till smörgåstårta

  • Receptmakare: Margit Richert

  • 1 normalstor smörgåstårta

  • Tid: 15 minuter

  • Roligast blir det förstås med färsk krabba. Men den är å andra sidan sällan i säsong under smörgåstårtesäsongen, så konserverad duger fint. Hemvevad majonäs är överkurs, Kavli har en alldeles utmärkt ekologisk variant som smakar näranog hemgjort.

  • 1 burk salladskrabba, avrunnen
  • 200 g skalade räkor, hackade
  • 2 hårdkokta ägg, hackade
  • rivet skal från 1/2 citron
  • pressad saft från 1/2 citron
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 2 dl majonnäs
  1. Blanda samman allt. Bred på smörgåstårtsbotten.