Vaniljsås utan ägg och mjölk (banan- och cashewsås)

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 10 minuter

Varsågoda! En rolig variant på vaniljsås utan ägg eller mjölk. Allergimat som minsann älskas även av oss som tål allt. Naturligtvis är såsen inte lämplig för nötallergiker.
Cashewsmöret finns på hälsokostaffärer och kan ersättas av mandelsmör eller ljus tahini. Allra godast till bakade äpplen eller äppelklyftor som enkelt steks i panna med lite farin och kanel.

  • 2/3 dl cashewsmör
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 msk pressad citron
  • 2 små fasta bananer
  • 1-2 dl vatten eller Oatly havremjölk
  • salt
  1. Mixa cashewsmör med vaniljstång och pressad citron. Mixa ner bananerna.
  2. Späd med vatten eller havremjölk lite i taget till lagom såsig konsistens. Smaka av med salt.