Världens bästa lammköttbullar

receptmakare: Margit Richert

Portioner:6

Tid: 30 minuter

De här köttbullarna kom – som de  flesta bra uppfinningar – till av en slump. Vad göra med den där burken kesella som häckade i kylskåpsdörren? Hmmm…. Skulle de möjligtvis kunna mjuka upp den magra lammfärsen? Resultatet blev väldigt bra: saftiga och lite smått syrliga köttbullar som det är omöjligt att sluta äta direkt ur stekpannan.

Tag den blandning av kryddörter du har tillgång till. I mitt fall blev det rosmarin, oregano, citrontimjan och basilikamynta, men det fungerar lika bra med någon annan lammvänlig kombination. Huvudsaken är att du inte snålar med örterna!

  • 500 g lammfärs
  • 1 burk kesella
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • rikligt med hackade kryddörter
  1. Blanda kesella, ägg och ströbröd. Låt svälla tio minuter. Blanda sedan med övriga ingredienser och rör väl till en jämn smet.
  2. Rulla små köttbullar med väl oljade (eller kallvattensköljda) händer.
  3. Stek köttbullarna i olivolja på ganska låg värme tills de fått fin färg och är genomstekta.