receptmakare: Margit Richert
Portioner:6
Tid: 30 minuter
De här köttbullarna kom – som de flesta bra uppfinningar – till av en slump. Vad göra med den där burken kesella som häckade i kylskåpsdörren? Hmmm…. Skulle de möjligtvis kunna mjuka upp den magra lammfärsen? Resultatet blev väldigt bra: saftiga och lite smått syrliga köttbullar som det är omöjligt att sluta äta direkt ur stekpannan.
Tag den blandning av kryddörter du har tillgång till. I mitt fall blev det rosmarin, oregano, citrontimjan och basilikamynta, men det fungerar lika bra med någon annan lammvänlig kombination. Huvudsaken är att du inte snålar med örterna!
- 500 g lammfärs
- 1 burk kesella
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- rikligt med hackade kryddörter
- Blanda kesella, ägg och ströbröd. Låt svälla tio minuter. Blanda sedan med övriga ingredienser och rör väl till en jämn smet.
- Rulla små köttbullar med väl oljade (eller kallvattensköljda) händer.
- Stek köttbullarna i olivolja på ganska låg värme tills de fått fin färg och är genomstekta.