Världens enklaste festmat - smördegspizzan

Det här är inte riktigt ett recept, snarare ett förslag till topping på världens kanske bästa slackermatuppfinning: Smördegen. Ha några paket i frysen så kan du förbereda plockmat på ett kick. En annan fyndig grej med smördeg är att många smördegar är gjorda på det ack så utskällda (men skärp er det finns annat att bry sig om nuförtiden) mjölkfria margarinet istället för äkta smör vilket gör det vegan. Välj vad du vill eller gör en egen smördeg efter konstens alla regler. Funkar till allt från midsommar, nyår och påsk! Bon appétit!

Glutenfritt: Välj glutenfri smördeg eller använd glutenfri pizzabottenbas, antingen efter Maria Blohms och Jessica Frejs utmärkta recept eller färdig köpebotten från mataffären.

Ko-ost: Äter du inte komjölk pga magproblem, testa lagrad get- eller fårost istället! Funkar prima för mig som inte kan äta komjölksprodukter, Pecorino är en fårklassiker som funkar till det mesta och som finns i stort sett alla matbutiker. Är du vegan kan du strö över näringsjästflingor mortlade med lite olivolja och solrosfrön istället för ko-osten i Langospizzan.

Du behöver: 

Smördegsark av valfri storlek och antal beroende på hur mycket du vill göra, på bilden ovan använde jag ett stort ark som jag skar i tre delar
Du behöver även: Bakplåtspapper

Pizza 1 Potatispizza med tryffel och rosmarin (vegan om du använder mjölkfri smördeg)
Potatis eller jordärtskockor, okokta
Färsk rosmarin
Tryffelolja
Nymald svartpeppar
Lantchips eller egenfriterade chips

Pizza 2 Ädelostpizza
En bit ädelost/grönmögelost 
Frukt, här använde jag svenska plommon för det var sensommar men du kan säsongsanpassa genom att byta ut plommon mot äpple eller rödbetor
Flytande honung eller dadelsirap

Pizza 3 Langospizza (vegetarisk, laktosfri)
En bit lagrad ost, tex Svecia, Västerbotten, Grevé
Purjolök eller rödlök
iMat Oatly Havrefraiche 
Tångcaviar eller vanlig MSC-märkt romcaviar om du äter fisk
Färsk dill
Nymald svartpeppar
Citronskivor till servering

Gör så här: 
  1. Pizza 1 Tryffelpotatispizza: Lägg den tinade smördegen på bakplåtspappersklädd plåt och pricka den lätt med gaffel så den inte reser sig för mycket i ugnen. Hyvla potatisen tunt med mandolin eller osthyvel. Lägg i ett lager på smördegen. Strö över hackad rosmarin, ringla över tryffelolja och dra några varv med pepparkvarnen. Skjutsa in i ugnen i ca 20 min på 200 grader eller så länge det står på smördegsförpackningen. Droppa över lite mer tryffelolja vid servering och toppa med lite mer rosmarinblad och grovt smulade chips.
  2. Pizza 2 Ädelostpizza: Lägg den tinade smördegen på bakplåtspappersklädd plåt och pricka den lätt med gaffel så den inte reser sig för mycket i ugnen. Skär frukt tunt och lägg på smördegen. Smula över ädelost och ringla över lite honung. Skjutsa in i ugnen i ca 20 min på 200 grader eller så länge det står på smördegsförpackningen.
  3. Pizza 3 Langospizza: Lägg den tinade smördegen på bakplåtspappersklädd plåt och pricka den lätt med gaffel så den inte reser sig för mycket i ugnen. Riv den lagrade osten över smördegen och skjutsa in i ugnen i ca 20 min på 200 grader eller så länge det står på smördegsförpackningen. Ta ut och låt svalna något. Strö över skivad purjo eller hackad rödlök, klicka ut fraiche, caviar och mal över lite svartpeppar. Toppa med färsk dill och servera med citronskivor.

Bild för Therese Svensson

Mer från Therese Svensson


Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson
Bild för Therese Svensson