Vasasemlor: fastlagsbullar med blåbärs- och mandelfyllning

För ett par år sedan, när fettisdagen inföll samma vecka som sportlovet i fjällen, tänkte jag på Vasaloppsåkarnas blåbärssoppa och fick idén att även blanda ner blåbär i fyllningen med inkråmet och mandelmassan. Ha, så gott det blev! Mandelsmaken fanns kvar, men blåbären friskade till mandelmassans något stumma sötma (som barnen hade invändningar emot). Jag pimpade blåbären med lite kanel och en pytteskvätt citron för att blåbärssmaken skulle lyfta, men själva vinsten var att tilltaget lämnade känslan av snäll vetebulle och lättsockrad vispgrädde intakt. Det var fortfarande otvivelaktigt en fastlagsbulle, men med en dold finess.


Portioner: 16 stora/20 medium
Tid: 2 1/2 timme
Du behöver: 

Vetebullar:
25 g jäst
5 dl ljummen mjölk
16 dl (ca 1 kg) vetemjöl special
1/2 tsk hjorthornssalt (i mjölet)
1 1/2 dl socker
1-2 tsk hel, nystött kardemumma
1 tsk salt
200 g rumsvarmt smör
2 ekoägg (ett i degen, ett till pensling)

Fyllning:
Inkråm från bullarna 
200 g mandelmassa (50% mandel)
200 g tinade blåbär
1 tsk mald kanel
1 tsk pressad citron
ev lite grädde

Till servering:
5 dl vispgrädde
1 msk strösocker
(1 nypa vaniljpulver)
florsocker
 

Gör så här: 

Vispa ner den smulade jästen i mjölken och tillsätt sedan ägg, socker, kardemumma (stött i mortel med lite av sockret) och siktat mjöl. Blanda väl och arbeta in klickar av det mjuka, medgörliga smöret. Bearbeta degen i minst 15 minuter för hand eller drygt 10 i maskin (som jag) tills den är riktigt jämn och smidig. Täck över degen med plastfolie och låt jäsa i en timme.

Dela degen till önskat antal bullar (20 medium, 16 stora) och rulla dem mot arbetsbänken.. Se till att de är släta och snygga på ovansidan, välj annars den slätaste sidan och pressa bullen underifrån genom en cirkel du formar mellan vänstehandens tumme och långfinger och vik överskottet (som ett litet ballongfäste) under bullen. På så sätt blir bullen hög och fin. Täck med plast och låt jäsa en timme till innan du gräddar dem. Ställ in ugnen på 225 grader så länge.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i knappt 10 minuter tills de doftar gott och har fått en fin färg. Låt svalna ordentligt under en handduk.

Till fastlagsbullarna: Skär ett tunt lock i varje bulle. Gröp ur inkråmet i bottnarna och blanda i matberedare med mandelmassa, tinade blåbär, citron och kanel. Eventuellt lite grädde. Fyll sedan bullarnas nederdel och släta till med sked.
Vispa grädde, smaksatt med vaniljpulver och socker, och klicka eller spritsa bottnarna. På med locken och sikta över florsocker genom en tesil eller liknande.

Bild för Anna Billing
2016-01-27
Av
Fotograf
Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing