Receptmakare: Madeleine Kamman / Anna Billing
Portioner: Ca fyra liter
Tid: Ca en timme + två månader
Är du sugen på att framställa verjus men inte får tag i gröna druvor kan du prova med paradisäpplen istället. En juicepress är guld värd i detta sammanhang, men annars hittade jag ett annat recept där man prickade alla druvorna med gaffel och lät dem ligga i lagen tills de släppt saften och sjunkit till botten. I mitt recept har jag även vågat mig på att skära ner alkoholmängden betydligt av sparsamhetsskäl.
- 1 liter pressad druvjuice
- 1 liter socker
- 1 1/2 liter alkohol (armagnac, grappa eller ren sprit)
- 1/2 liter vitvinsvinäger (sherryvinäger)
- 1 liter gröna druvor, prickade
- Rensa druvorna från klasarna och pressa dem i en råsaftcentrifug. Spara drygt en liter druvor som du sedan prickar med en gaffel.
- Häll druvjuicen i en silduk och låt den stå och droppa ner i en större behållare så att smolken samlas upp. Lite kommer förmodligen ändå med i den filtrerade juicen.
- Lös upp sockret med druvjuicen och blanda vinäger och alkohol.
- Häll lagen på burkar eller flaskor tillsammans med de prickade druvorna och förvara mörkt och svalt minst två månader innan användning. Håller i evigheter.