Verjus (druvkoncentrat)

Receptmakare: Madeleine Kamman / Anna Billing

Portioner: Ca fyra liter

Tid: Ca en timme + två månader

Är du sugen på att framställa verjus men inte får tag i gröna druvor kan du prova med paradisäpplen istället. En juicepress är guld värd i detta sammanhang, men annars hittade jag ett annat recept där man prickade alla druvorna med gaffel och lät dem ligga i lagen tills de släppt saften och sjunkit till botten. I mitt recept har jag även vågat mig på att skära ner alkoholmängden betydligt av sparsamhetsskäl.

  • 1 liter pressad druvjuice
  • 1 liter socker
  • 1 1/2 liter alkohol (armagnac, grappa eller ren sprit)
  • 1/2 liter vitvinsvinäger (sherryvinäger)
  • 1 liter gröna druvor, prickade
  1. Rensa druvorna från klasarna och pressa dem i en råsaftcentrifug. Spara drygt en liter druvor som du sedan prickar med en gaffel.
  2. Häll druvjuicen i en silduk och låt den stå och droppa ner i en större behållare så att smolken samlas upp. Lite kommer förmodligen ändå med i den filtrerade juicen.
  3. Lös upp sockret med druvjuicen och blanda vinäger och alkohol.
  4. Häll lagen på burkar eller flaskor tillsammans med de prickade druvorna och förvara mörkt och svalt minst två månader innan användning. Håller i evigheter.