Snart är melonsäsongen definitivt över. På sätt och vis är det en lättnad. Jag är alltid lika lycklig och optimistisk när jag köper melonen, kånkar hem den och lägger in den i kylen. Redan efter ett dygn börjar den kasta anklagande blickar på mig; och jag minns ju hur det är. Jag är usel på att äta melon. Något tar liksom stopp. Jag tycker om bilden av mig själv som melonätare.
En melonätare är på många sätt en okomplicerad människa, en härlig livsbejakande typ som inte kräver mer av livet än en stor skiva välmogen melon att sätta tänderna i. Som duktigt äter upp en kvarts melon i en sittning. En person som förstår sig på enkelhet och inte konstrar till det i onödan. Inte jag. Det spelar ingen roll hur perfekt melonen är efter två tre tuggor glömmer jag liksom att jag äter den, lägger den ifrån mig utan att tänka på det. Långt efteråt hittar jag den hoptorkade eller blomflugeomsvärmade halvt upplösta melonbiten under sängen eller i bokhyllan. Jag vet inte varför det blir så, jag gillar ju melon; aromen som är synonym med svalka, den krasande konsistensen, sötman som är så lagom.
Mot slutet av melonsäsongen tar jag äntligen mitt förnuft tillfånga, ger upp bilden av mig själv som härligt sensuell och melonmumsande. Och använder helt enkelt melonfan som en grönsak istället. Då kan jag plötsligt äta precis hur mycket som helst.
Frisk melon- och gurksallad med örter
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 2 som huvudrätt eller 4 som litet tillbehör
Tid: 10 minuter
Egentligen gillar jag inte att blanda ingredienser som är alltför lika. Men melon och gurka är liksom två variationer på samma tema med sina gröna svala smaker; den ena sötsaftig med parfym av smultron, den andra krunschigare och mer återhållsam. Med örter, lime och het chili blir det ett kontrasternas spel. Om du inte gillar koriander kan du ersätta med dragon, det blir gott men på ett annat sätt. Jag använde vietnamesisk mynta som har en fin frisk ton. Salladen klär både kyckling och lax. Om du serverar med asiatiska tillbehör kan du stänka över lite fisksås.
- 1/2 stor galiamelon eller annan ljus melon
- 1/2 stor gurka
- 1/2 liten färsk rödlök
- 2-3 msk finskuren koriander (den större mängden om den är från pyttekruka)
- 2-3 msk finskuren mynta (den större mängden om den är från pyttekruka)
- 1 1/2 msk pressad lime
- 1/2 tsk socker
- grön tabasco
- habanero tabasco
- Kärna ur melonen och skär bort skalet med en stor vass kniv. Skär den i tärningar stora som två sockerbitar. Skala gurkan och tärna lika stort. Skär löken i tunna klyftor.
- Vänd samman alla ingredienser. Smaka av med de två sorternas tabasco. Kyl 10 minuter.
Kommentarer
10 svar till ”Recept: Superenkel melonsallad”
Det där lät som en sallad helt i min smak. Så fantastiskt fräscht och gott det låter. Den måste jag absolut kopiera och prova till nästa laxlunch.
Jag har av outtalad anledning haft stor tillgång på överblivna galia- och honungsmeloner i sommar, och kan bara hälsa att alla meloner smakar bäst efter en vecka framme i fruktskålen!
En kvarts vattenmelon tittar anklagande på mig från grönsakslådan. Den kanske också får bli sallad.
Trevligt melonrecept. Jag brukar skära upp melonen i mindre bitar och lägga den i frysen utan skalet.
Det är alltså sallader som gäller nu vid diet?
//Ordförande Dietisterna
Cristoffer: Det beror ju lite på i vilket tillstånd de var innan man lägger dem i fruktskålen. och hur länge mn vill att de ska hålla. Oddsen för att de blir pensionärer är goda i min vård ;-)
HannaH: eller rosta den! http://www.sydsvenskan.se/mat-och-dryck/article1196497/Lat-vanlig-vattenmelon-gora-sensation.html
matpolisen: tack kära du (och trevligt att ha dig här)! Fryst melon blir en fantastisk smoothie med basilika.
ordförande: Jag äter sallad för jämnan, diet elelr ej. jag gillar helt enkelt kall mat :-)
Lisa: du beskriver med vanlig träffsäkerhet melontillståndet även i mitt hem. Fram tills för ett år sedan då jag insåg att jag får jätteont i magen av melon. Kan det vara därför jag lägger dem ifrån mig, tro? Årets melonavståndstagande har nog skavt mer på självbilden än kosthållningen.
Ugnsrosta melon måste jag prova! Ost och melon funkar jättebra ihop som du skriver i Sydis. I sommar har jag gjort grillad vattenmelon-sallad med chevre några gånger från John Beshs “My New Orleans”. Det är alltid roande att be någon maka på sin flinta-stek för att man ska få plats med sina melonskivor :-)
Ser man på receptet finns ju på interwebben,
http://books.google.se/books?id=L-PBWXgTTjsC&pg=PA184&lpg=PA184&dq=John+Besh+grilled+watermelon+salad&source=bl&ots=qM-D9mFFe6&sig=yNwd3b-ixIcDpkxdg17qHnW7Ou0&hl=sv&ei=3n9_TJPHLczaOK2n6dgO&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CEAQ6AEwBQ#v=onepage&q=John%20Besh%20grilled%20watermelon%20salad&f=false
Vattenmelon till stekt halloumi är himmelskt.
Malin: Helt rätt! Låter underbart med det intensivsalta mot det söta läskande.