Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 1 timme och 15 minuter
Den här såsen blir underbart aromatisk och smakrik av de ingående kryddorna. Citronskalet i frikadellerna balanserar upp den ibland överdrivna viltsmaken. Använd riktigt bra tomater när du kokar tomatsås. Muttis på burk är bäst av de du hittar i vanliga affärer.
En annan oerhört viktig sak när man lagar såser överhuvudtaget är att inte stressa sig igenom momentet att fräsa löken. den ska puttra länge på låg värme och långsamt bli gyllene för att den optimala smaken ska lockas fram.
- 3/4 dl finhackad schalottenlök
- 1/2 dl olivolja
- 1 stjärnanis, grovt krossad
- 2 lagerblad
- 5 dl passerade eller krossade tomater
- 2 dl oekat torrt vitt vin
- 1 msk konc kycklingfond eller lantbuljong
- 2 burkar stora vita bönor i vatten
- 10 stora blad basilika
- Frikadeller:
- 1 dl pankosmulor eller krossade skorpor (eller 2 skivor rivet vitt bröd)
- 3/4 dl Oatly mat eller matlagningsgrädde
- 1 stor klyfta vitlök, pressad
- 1/2 tsk nyriven muskot
- 2 tsk finrivet citronskal
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk nymald svartpeppar
- 500 g vildsvinsfärs
- Till servering:
- Stor grönsallad, surdegsbröd
- Fräs lök och stjärnanis i oljan på låg värme tills löken är mjuk och gyllene. Använd en riktigt rymlig gryta för att undvika tomatstänk senare.
- Blanda ner lagerblad, tomater, vin och kycklingfond. Låt sjuda på låg värme i minst 1/2 timme, gärna en dryg timme. Rör om ofta så att det inte bränns och slå på vatten i ett par omgånga så att det inte blir för torrt.
- Blanda samman alla ingredienser till frikadellerna utom färsen. Låt dra i 10 minuter så att brödet sväller.
- Blanda ner färsen och arbeta samman ordentligt till en smidig smet. Den ska vara helt homogen och “gå ihop” men inte bli trådig. Låt stå och samla smak i minst 1/2 timme i kyl.
- Tvätta händerna, torka dem och olja in dem lätt. Rulla ca 20 köttbullar och lägg på ett fat.
- Höj värmen på tomatsåsen så att den puttrar livligt. Vänd ner frikadellerna och låt dem puttra med i ca 15-20 minuter. Vänd runt försiktigt då och då.
- Skölj bönorna i mängder av kallt vatten och låt dem rinna av i durkslag. Låt dem puttra med de sista 5 minuterna. Servera med en driva nystrimlad basilika.