Marockansk kotlett med sprätt

receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 50 minuter inkl 30 minuters marinad

Fläskkotletten blir underbart mör när den får en snabbrimning i den salta fonden. Harissan ger lagom stuns utan att skrämma bort barnen. Men den måste vara svensk, fin och marmorerad för att resultatet ska bli så där himmelskt. Snälla, använd hela kryddor som ni stöter fint i mortel! Ni kommer inte att ångra det. Bjud bara ingen marockan på rätten utan att fråga först. Risken finns att de inte äter griskött.

  • 600 g utskuren fläskkotlett
  • 1-2 tsk malt korianderfrö
  • 2-3 tsk mald spiskummin
  • 1 nypa saffran (ca 1/5 pkt)
  • 1/3 tsk mald kardemumma
  • 1-2 tsk harissa (om ni törs)
  • 1 knubbig vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 msk konc kalvfond
  • 1/2 msk farinsocker
  • 2/3 tsk salt
  • smör och rapsolja till stekning
  • Till servering:
  • Tomater med grovhackad mynta
  • Potatismos
  • Lättkokt broccoli
  1. Putsa bort fett och hinnor från köttet. Skär i penngrova strimlor. Blanda med alla ingredienser till marinaden. Låt stå i ca 1/2 timme.
  2. Hetta upp smör och rapsolja i en riktigt stor tjockbottnad teflonpanna på riktigt hög värme. När fettet tystnat och blivit nötbrunt vänder du ner 1/3 av köttet. Låt bryna någon minut i lugn och ro och stek sen färdigt under omrörning. Köttet ska bara precis bli genomstekt, fortfarande lite rosa i mitten.
  3. Upprepa i ytterligare två omgångar. Torka ur pannan mellan varje. Lägg över i en stor förvärmd skål (slå i vatten från vattenkokaren och låt stå ett tag).