Kärt barn har förvisso många namn men frågan är om kryddan med det vackra namnet nigella har en smula för många andra. Ibland kallas de felaktigt lökfrön trots att de inte har ett smack med lök att göra. Ett annat vanligt och felaktigt namn är svart kummin som ju egentligen är en helt annan krydda. På hindi kallas nigellan kalonji och en del kryddnördar anser att kalonji är en mer aromrik variant av nigellan och inte riktigt samma sak. Ibland förväxlas nigellan (eller om det nu är kalonji) dessutom med look aliken svart sesam eller den trevliga ajwain som du också borde kika närmare på. Dessutom brukar växtfamiljen omväxlande kallas Love in the mist eller Devil in the bush. Bara en sådan sak gör ju att man får aptit. Förvirringen är alltså kompakt runt de små kolsvarta fröna med den bittra och röksöta smaken och en förbryllande doft, som enligt vissa förståsigpåare drar åt smultron, lök och oregano. En aning pepprighet kan också urskiljas. Men låt inte förvirring avskräcka er från att börja använda nigella. Det finns goda skäl till att kryddan är populär över stora delar av världen. Kanske har du redan stött på den utan att ha uppmärksammat den?
Det är de små svarta fröna som ger vissa halloumiostar smak och dekorativ prickighet. Du hittar också kryddan i en uppsjö vita platta bröd från hela världen. På något sätt lockar fröet fram sötman och fylligheten hos det vita vetemjölet. Det indiska naan, brödet som bakas i en tandoor, smaksätts ibland med nigella och får det stiliga namnet peshawari naan. Personligen tycker jag att den allra godaste chutneyn lagas på plommon och här är nigella kryddan som frälser från marmeladsliskighet. Även i äppelchutney firar kryddan triumfer.
När vi nu är inne på Indien är det värt att nämna att nigella också ingår i den trevliga kryddblandningen panch poran där den samsas med spsikummin, bockhornsklöver, fänkål och små svarta senapsfrön. Nigellan används även i turkisk och etiopisk mat. Genomgående, oavsett vilken matkultur det handlar om, tycks nigellan trivas fint med stärkelse och smått menlösa produkter eftersom de diskret framhäver sötman och lokar fram mjukheten hos stapelvaror. Den är faktiskt sällan klockren med kött och fisk. Enligt ett arabiskt ordspråk är nigella en effektiv kur mot allt utom döden. Det må vara hur det vill med den saken men den kurerar i alla fall håglös mat.
Smakkamrater:
- Vitt bröd
- potatis
- kål
- gurkmeja
- ingefära
- rostade senapsfrön
- aprikoser
- plommon
- kikärtor
- curry
- morötter
- torkade bönor