Nu nalkas lyckligare tider – primörerna är här och kanske är sparrisen den förnämligaste av alla vårens njutningar. Nyskördad, långsamt framvuxen i den fina myllan … Första portionen äter vi bara helt försiktigt tillagad och serverad med en klick smör. Det räcker. Men snart blir vi äventyrligare och vill utforska fler tillagningssätt och nya smakkonstellationer. Vi på Taffel.se vill uppmuntra till nya sparrisäventyr i köket och ställer därför till med en hejdundrande recepttävling tillsammans med Karin von Schenck på Österlen Sparris. Alltsedan starten har Österlen Sparris varje vår bjudit in till öppet hus med sparrisfest på Sparrisgården. 1999 presenterades för första gången Årets sparrisrätt. Då bjöds på smakprov av kokt sparris med belgisk äggsås, en klassiker som blev så uppskattad att den återvaldes vid 10-årsjubileet 2009. Rätter som tidigare serverats är stekt sparris med bacon och tomatsås, kyld len sparrisssoppa), sparris a la Tivoli (med kapris och körvel), sparrispaj på smördegsbotten, sparris med försommarsås på rabarber – och nu senast 2011: salladssparris med apelsin och honungsdressing. Men det måste finnas mycket som inte är provat, och helst inte för krångligt att laga till och bjuda en större publik på? Något nytt och lite oväntat eller kanske en gammal goding från sparrisens tidiga historia, fast med modern twist? Sparris till skaldjur är en kombo som redan de gamla romarna serverade och sparrisglass var visst hippt som tusan redan på 1700-talet. Och går det inte att förnya klassikern crêpes med sparrisstuvning? Vi tror att just du är rätt person att skapa Årets sparrisrätt 2012. Skicka in ditt bästa sparrisrecept senast 30/4 till sparris@taffel.se eller blogga ditt recept och länka det hit. Om du har bilder är det trevligt, men absolut inte nödvändigt. Rätten kommer att presenteras vid Öppet Hus på Sparrisgården i Skillinge på Österlen 26 och 27 maj. Vinnaren, var hen än bor i Sverige får en låda med fem kilo färsk Österlensparris levererad till sin dörr. Ytterligare tre vinner varsitt kilo. Givetvis kan vinnarna hämta sina priser på plats om de har möjlighet. Vinnarna utses av en jury som består av Lisa Förare Winbladh, Anna Billing samt Karin von Schenck, Sveriges sparrisdrottning. Resultatet kan varken beklagas eller överklagas.
Taffeltävling: Spåna spännande sparrisrecept!
Skrivet av