Choklad- och chilikola

Receptmakare: Jens Linder

Portioner: 16 stora kolor

Tid: 30 minuter + tid att stelna

Kakao och chili är en smakkombination hämtad från de gamla Mayaindianerna. Chilin kontrasterar mot den trygga kolasmaken. Det är viktigt att röra om hela tiden så att smeten inte bränns vid. Om man vill kan man först hälla upp kolasmeten och sedan blanda ner smöret. Då får man en dekorativ, lite sprucken kola.

Kulprov görs så här: Droppa ett par droppar av den heta kolasmeten i kallt vatten. Dropparna ska bli runda, fasta och sega. Lita alltid på kulprovet mer än på den temperatur som din termometervisar. Både digitala och andra termometrar kan visa fel på flera grader.

Tips! Gnid in decilitermåttet med olja innan du mäter upp sirap och honung.

 • 3 dl socker
  2 msk mörk sirap
  3 dl grädde
  1/2 dl kakao
  1 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
  1 msk smör
  olja, till långpannan
 1. Blanda socker, sirap, grädde, kakao och hälften av chilihacket i en tjockbottnad kastrull.
 2. Sjud blandningen utan lock i cirka 20 minuter till cirka 116 – 118°. Kontrollera med kulprov när den kritiska temperaturen börjar närma sig. Rör om med en träslev under hela tillagningen. Se upp så att smeten inte bränner fast vid kanterna.
 3. Ta kastrullen av värmen. Rör ner smöret och häll omedelbart upp kolan i en oljad långpanna cirka 30 x 30 cm. Strö över resten av chilihacket. Låt kallna lite och skär upp i mindre bitar. Låt stelna helt.
 4. Skär upp i fina bitar med en vass kniv. Slå in kolorna i smörpapper eller annat fint papper.