Het vinterfrukt

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 10 minuter

När svenska äpplen börjar tappa stunsen är det dags att blicka mot sydligare trakter och frukter. Tyvärr är den exotiska frukt vi hittar i kvartersbutiken sällan så perfekt att den klarar att serveras i ensamt majestät med enbart snålvatten som komplement. Men vackert smörstekt med heta kryddor är de oemotståndlig. Laga bara 2 personer åt gången i en riktigt stor och tjockbottnad panna. Annars blir det bara en kokt kompott.

  • 1 rättvisemärkt halvmogen banan
  • 1 liten mango
  • 1 1/2 msk farinsocker
  • 1/3 tsk femkrydda
  • 2 msk smör
  • 1/2 msk finriven ingefära
  • 2 msk ljusa russin
  • 1-2 krm chiliflingor
  • lite pressad apelsin
  • Till servering:
  • Hemgjord glass eller creme friache smaksatt med apelsinskal och honung
  1. Skär mangon i bitar. Skär av skalet med en vass kniv och tärna grovt. Skär bananen i tjocka bitar på snedden. Blanda försiktigt med socker och femkrydda.
  2. Hetta upp smöret och ingefäran i en stor, tjock teflonpanna panna. Vänta tills möret fått ljusbrun färg. Lägg ner de sockrade bitarna och stek. Vänd runtefter ett tag  när bitarna fått lite färg. Rör ner russinen. Passa noga. Krydda med chili.
  3. Tippa upp i portionsskålar. Smaka av med lite pressad apelsin. Servera bums.

Taffel.se bloggar