P1010695

Borstj

”Höst? Du är en typisk Vinter”, säger färganalysmänniskan beklagande och möter min blick i spegeln innan hon börjar slå i en sliten pärm full av gamla tidningsklipp i plastfickor. ”Så här klär sig en Vinter,”  nästan skriker hon och visar mig uppslaget hon letat efter. Jag tittar på bilderna som alla föreställer Gunilla Pontén i sin krafts dagar. Gunilla är som vanligt starkt lila. Lila trollkarlscape, lila mun, lila hår, lila halsduk och lila hatt med flor. Lila sko med spetsig tå som sticker fram under luftigt byxben. Känner ett tryck över halsen och bröstet. Lila sammet i rejäla draperingar. Svettig och lite yr faktiskt. Hattar och broscher, jättestora schalar. Färganalysmänniskans blick hårdnar. “Jag ska verkligen se vad jag kan göra”, säger jag.

Borstj

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: en stor kastrull soppa

Tid: 45 min

  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 gula lökar
  • 6 rödbetor
  • 2 morötter
  • 1 burk hela tomater
  • 4 potatisar
  • 1 liter grönsaksbuljong (vatten + 2 tärningar)
  • 2 lagerblad
  • 2 msk fransk senap
  • 1 citron, zesten av hela, saften av halva
  1. Hacka vitlöken fint och löken lite mindre fint. Fräs gyllene i lite olivolja. Plocka under tiden fram din matberedare och sätt i den grövsta rivskivan.
  2. Skala och riv (eller strimla fint) rödbetor och morötter. Skala potatisen och skär den i halvor.
  3. Ner med hela klabbet i kastrullen. På med tomater, buljong och lagerblad.
  4. När potatisen kokat mjuk, i med senap, citronzest och -saft. Smaka av med salt och peppar. Servera med crème fraîche. Spara det som blir över och ät om några dagar – då är soppan ännu godare.

Kommentarer

18 svar till ”Borstj”

  1. Haha, den var bra! Själv har jag alltid känt mig en smula mjäkig, vår som jag är…

  2. Spännande-har också tänkt laga borstj i helgen-får väl lägga upp det receptet. Själv känner jag mig som en vinter.

  3. sara

    :) satt mitt emot “starkt lila” i tunnelbanan. situationskomik på hög nivå

  4. Anna-Karin

    Borstj är ju härligt lila! :D

  5. Jag längtar efter den här scenen: Färganalytikern som inspekterar sin sin klient, lägger ihop pärmen, tar klientens händeri sina och säger uppriktigt: Du är varken, höst, vinter, vår eller sommar; du är bara FUL. Och det spelar faktiskt ingen roll vad du har på dig.

  6. Peter, Linköping

    Själv känner jag mig för det mesta som den 22 november.

  7. Jag förstår precis vad du menar.

  8. “Arrgh, commiesoup!!!” sa vår amerikanske utbytesstudent, Och insisterade på äpplepaj, pronto.
    http://stoned-potato.blogspot.com/2009/10/applen-och-ungdomsminnen.html

  9. Tycker att du VERKLIGEN gjorde det bästa av situationen, vred tantens färgdom till det positiva.

  10. En härlig soppa minst sagt, men testa att laga den med syrade rödbetor! Fermenterad mat bidrar med en oersättlig syra och komplexitet.

    MVH
    Patrik

  11. Tack för tipset! Syrade rödbetor är mycket fint. Finns i vissa Coop-butiker. Jag tror att tillverkaren kallar sig Tistelvind eller något annat poetiskt. Köp om ni hittar. Och skippa citronen.

  12. Paul Nilsson

    Låter jättegott, men brukar det inte traditionellt ingå sidfläsk eller minns jag fel nu?

    Paul

  13. Det finns sådana varianter också. Min är vegetarisk. Men lägg i lite fläsk i din du. Det låter gott!

  14. Claes

    Landet brunsås. Kul! Jag kommer att sitta klistrad.

  15. Varmt välkommen.

  16. Tycker Landet brunsås verkar vara ett riktigt toppenkoncept, Lotta!

  17. jorma

    Landet brunsås, ska jag kasta ett öga på – gör det bra så lovar jag att älska det =)

  18. Anne

    Utrolig god suppe – selv om jeg ikke hadde sennep.

    Nå har vi middag noen dager fremover :-)