p1010690

Pumpaminestrone med rostad vitlök

Minestronesoppan utgör en av hörnstenarna i det italienska köket. Om du någonsin funderat på vad man utfodrade de romerska infanteriet med efter en lång dags knegande över stock och sten, så var det just en bytta rykande minestrone. Kanske kan du se det hela framför dig. Solen står lågt på en himmel som mörknat i öster. På ett grönskande fält köar ett större sällskap italienska farbröder i sandaler, kortbrallor och hjälmar med borstar på, framför en stor soppgryta. Det rasslar från svärd och harnesk. Soppsuget lyser ur rödkantade ögon. Det alla funderar på är vad soppan skall innehålla idag. Rotselleri? Bönor? Tärnat fiendekött?

Med minestronen kan man aldrig veta säkert.

Pumpaminestrone med rostad vitlök

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 1 timme och 10 minuter

  • 1 1/2 kg hel pumpa, butternut eller muskat
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk honung
  • 1 dl grädde
  • 1/2 citron
  • 5 dl hönsbuljongen (vatten + tärning)
  • 2 dl risionipasta
  • nyriven parmesan
  • (knaperstekt bacon – bara om man vill)
  1. Sätt ugnen på 185°C och lägg pumpa och oskalade vitlöksklyftor på plåt mitt i ugnen.
  2. Baka vitlöken knappt 20 minuter, pumpan ca 50 minuter.
  3. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpaköttet med sked. Skala vitlöksklyftorna.
  4. Mixa pumpakött, vitlök, grädde och honung till tjock puré.
  5. Koka upp buljongen och koka risionin (den som vill kokar risionin i buljongen och sparar en kastrull att diska, själv serverar jag soppa och pasta separat så att man kan blanda som man vill).
  6. Rör ner pumpapurén i buljongen, smaka av med pressad citron, salt och peppar.
  7. Servera med pastan och nyriven parmesan.

Kommentarer

27 svar till ”Pumpaminestrone med rostad vitlök”

  1. Åh, vad fint! Jag har inte vågat laga pumpasoppa utan ett halvt ton varma kryddor men jag kanske ska ge pumpan en chans att komma till tals med omvärlden utan kryddfilter.

  2. Det blir ju gärna så. Kanel och vanilj och chili och hela tjocka släkten. Fast pumpan har så mycket smak i sig självt.

    Jag älskar pumpa. Det är så gott! En grönsak som smakar smör och socker. Kan det bli bättre? Se upp för trådiga exemplar bara (en uppmaning till er som inte vågat prova pumpa än). Nätta små ungdomar är i det här avseendet mer givande.

  3. Helena

    Jag känner historiens vingslag susa kring öronen, men kan inte låta bli att tänka : vad fick Asterix och Obelix till kvällsvard nästa dag när de gett de italienska farbröderna så mycket däng att de (romarna, alltså) inte orkade köa för någon soppa, än mindre hålla en sked pga brutna handleder och axlar ur led? Grillat vildsvin, kanske?

  4. Serietidningen Asterix är en precis lika trovärdig källa som hemmafruns hemknåpade historieskrivning. Jag håller dock på hemmafrun. Ett vildsvin tar närmare ett dygn att steka. En minestrone kan man snabbt ro ihop på en trebent gryta över öppen eld.

    Jag skulle med andra ord inte sätta veckopengen på Asterix version.

  5. Claes

    Heter det inte Risoni?

  6. Fast risioni låter väl ändå lite roligare, gör det inte?

  7. Emil O.

    Pumpasoppa på rostad pumpa (hittils gått bra med både butternut och hokkaido) är fantastiskt gott. Rostad pumpa, grönsaksbuljong, mirepoix (ingen aning om det finns ett svenskt ord för en röra av lök och morötter som man mixar sönder i soppan för att den ska bli matigare) och grädde eller mjölk. Mums. Också gjort pumpamos på butternut, gott det med. Klart underskattad den kära pumpan.

  8. Bobbie

    Låter underbart frestande! Provkokar till helgen och ser om den klättrar förbi Strandqvists morotssoppa med ingefära på topplistan “Bästa soppa i termosen på höstutflykten”.

  9. Cecilia

    Ska man alltså rosta pumpan hel, eller missförstår jag?

  10. Precis. In med den i ugnen, med skal och allt. När första droppen svett bryter fram på skalet är pumpan färdigbakad.

  11. Angelica

    Ser fantastiskt ut, men vad 17 ska jag göra med den 4 kilo tunga spaghettipumpan som försäljaren lyckades pracka på mig när jag handlade sist??

  12. Ingen aning. Du kanske bara ska ha den och titta på? Eller köra lite pilates med?

    Jag är inte så bra på spaghettipumpa. Påminner den inte lite om zucchini i smaken? Lisa FW är väldigt bra på zucchini.

  13. Emil O.

    Jag brukar halvera mina pumpor innan rostning, gröpa ur trådböset och kärnorna, gnida in med olja, salt och peppar och rosta med skalet uppåt (snittytorna ner mot plåten) i en 45min eller så. Blir mums.
    Om man ändå hade ett svärd att göra det med dock, så som vår kära Lotta rekommenderar i ett tidigare inlägg =)

  14. Jag svarar på spaghettipumpefrågan på min blogg i morgon! För trött nu!

  15. Hi,
    my swedish is very poor (I don’t speak swedish, but I can read something) but my italian is bloody good and I can swear minestrone is not correct for this recipe. We use minestrone when pieces of vegetables are still visible and recognizable (the minimum size is a cube of around 1 cm). Everything else, like your pumpkin soup, would be called zuppa or, better, vellutata.
    Vellutata di zucca.

    Valeria

  16. Dear Valeria, thanks for your input!

  17. pumpa som är så gott! det ser underbart gott ut!

  18. Anna

    Hej Lotta!

    Igarkväll lagade jag din Pumpasoppa…

    Det var den absoluta godaste Pumpasoppa jag ätit i hela mitt liv!!! Satt bara och kved vid matbordet och var till och med tvungen att slicka i mig resterna dirket fran tallriken! Boah!

    I kväll blir det repris!

  19. Haha. Vad glad jag blir!

  20. Lina

    Men säg mig. Kan inte en hel pumpa explodera i ugnen? Det låter farligt.

  21. Lina love, en pumpa kan explodera lika lite som ett äpple kan explodera under ugnsbakning. Pumpa är trots sitt hårda skal en ganska blöt historia som innehåller rätt mycket vatten i förhållande till stärkelse – dessutom är en del av kolhydratinnehållet socker.

    Men tanken är spännande och dramatisk. Vilken smäll!

    Prova gärna att baka butternut som blir vaxartad och liksom svettig i ugnsbakningens slutfas. Rena skådespelet trots avsaknaden av explosioner.

  22. Lina

    Kanske, kanske att jag vågar göra din soppa en vacker dag då. Jag har varit livrädd för pumparecept då jag sett ett skräckscenario framför mig med en stor explosion i ugnen.

  23. lizzy

    åhå en favorit i repris!

  24. Sara Slurp

    åh herrejistanes vad gott det här var!

    jag hade egentligen tänkt göra det här:

    http://recept.nu/1.36411/leila_lindholm/varmratter/kyckling_fagel/kanelkyckling_med_pumpa_och_halloumisallad

    men ändrade mig precis innan middagsgästerna skulle komma. Så det blev en gudomlig hybrid mellan din eminenta soppa och Leilas sallad – pumpaminestrone med kanelkyckling, halloumi, och hackad chili o ruccola on the top. En färgexplosion mitt i mörkaste november. En av mina middagsgäster uttryckte hänfört att det var det vackratse han ätit nånsin. Jag slickade girigt i mig av berömmet. Men några droppar sparade jag för att skicka till dej…

    Tack för min lyckade middag kära du!

  25. Det är precis sådär man gör när man lagar mat! Klart det blev gott – det låter underbart!

  26. Cecilia

    Lagade precis soppan till ett par vänner och den gjorde succé, tack! Jag hoppade dock över pastan och glömde bort parmesanen.

  27. Hanna

    Käraste hemmafru!

    Vill först framföra att jag älskar din blogg, och att ovanstående pumpasoppa är bland det godaste jag ätit, och DEFINITIVT det godaste jag lagat.

    Har, efter att ha gjort den några gånger, äntligen kommit på knepet när det gäller det där urgröpandet med sked: detta var säkert självklart för mer rutinerade pumpahanterare, men punkt nummer 3 skulle kunna inledas med orden “Låt pumpan svalna något.” Gör naturligtvis ingen skillnad för resultatet, men antalet svordomar som brukades på vägen dit minskade betydligt.

    Stort tack för härlig blogg!