Mexikanska paprikor med tomatsås


Portioner: 4
Du behöver: 

Tid: 60 minuter

4 paprikor, mellanstora
1 liten gul lök
4 vitlöksklyftor + 2 till tomatsåsen
1 grönsaksbuljongtärning utan E621
ca 30 g smör
2 dl couscous + 2, 5 dl hett vatten
4 dl majs, djupfryst
chipotle (rökt chilipeppar) efter smak
2 dl riven cheddar eller parmesan
1 burk köksbärstomater
1 msk honung
2 ekologiska citroner

Gör så här: 

Sätt ugnen på 225°C. Skär ut ett lock ur varje paprika och kärna ur.
Hacka löken fint och vitlöken finare, och fräs i smör (gärna med några extra droppar olivolja tillsatt) ett par minuter på medelvärme.

Smula i buljongtärningen och tillsätt den okokta couscousen. Fräs under omrörning tills grynen tar färg (om du tror att du tycker couscous är trist är det här metoden som kommer få dig att ändra uppfattning). Ta från värmen. Slå på vattnet och låt svälla under lock.

Hacka den frusna majsen grovt och rör ner i couscousen. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och chipotle (har du ingen chipotle går det förallandel bra med finhackad jalapeno eller rent av finhackad jättestark korv om du inte är så noga med själva det vegetariska). Rör till sist ner osten men spara ungefär en halv deciliter.

Fyll paprikorna, toppa med återstående ost och lägg på locken. Placera i ugnssäker form och in i ugnen, ca 40 minuter eller tills paprikorna fått svarta blåsor.
Gör tomatsåsen: finhacka de två vitlöksklyftorna och fräs i lite olivolja. Tillsätt tomat och honung. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Tvätta och riv det yttersta gula (zesten) av citronerna och pressa ur saften. Tillsätt zest och citronsaft efter smak. Servera med de fyllda paprikorna.

Bild för Lotta Lundgren
2010-03-15
Av

Mer från Lotta Lundgren


Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren
Bild för Lotta Lundgren