Det finns vissa fördomar som gör mig galen av rättfärdig ilska. “Muslimer kan inte bete sig som normala människor” och “FRA-lagen spelar ju ingen roll för oss vanliga människor som inget har att dölja” är ett par som jag tyvärr stöter på titt som tätt och som jag anstränger mig för att vederlägga. Så finns det andra fördomar som bara gör mig lite matt. Då brukar jag påminna mig om att jag inte är Messias. “Dill är en svensk krydda” kvalar definitivt in.
Men ändå: dill som krydda finns över större delen av norra halvklotet och finner sin väg ned i så väl Ghormeh Sabzi, turkiska dolma som i ryska gurkinläggningar. Ändå tycks större delen av svenskarna tro att dill, liksom demokrati bara är någonting som finns i de nordiska länderna. Symptomatiskt på detta var att Magnus tvekade lite när jag beskrev dagens middag: äggröra med tomat, paprika, knipplök och dill.
Mhm, sa Magnus och lade till: kan man verkligen ha dill till tomater? En halvtimme senare höjde han mig till skyarna.
Tomat- och dillomelett
receptmakare: Margit Richert
4 Portioner
20 minuter
Dill, med sin söta och väldigt distinkta smak passar till bra mycket mer än man tror. Dillkött är ett exempel. Tomatomelett är ett annat.
Se till att du har riktigt mogna tomater, annars smakar det inte roligt. Och gärna sådana där avlånga rackare de kallar “snacks-paprikor” – de smakar mycket mer!
- 2 snackspaprikor
- 3-4 tomater, beroende på storlek
- 2 färska gula lökar
- 2 msk olivolja
- 1 knippe dill
- 8 ägg
- salt/herbamare, svartpeppar
- Strimla paprikan. Kärna ur tomaterna och skär dem i bitar. Strimla löken.
- Hetta upp en omelettpanna eller en vanlig stekpanna. Fräs grönsakerna med olivoljan tills de mjuknat och nästan all vätska kokat in,
- Hacka dillen och blanda dem med ägg, herbamare eller salt och svartpeppar. Rör samman.
- Slå över äggsmeten över grönsakerna, rör om lite i botten och grädda tills den nästan stelnat oppanpå.
- Servera med en god korv, eller ännu hellre bröd.
Kommentarer
4 svar till ”Dillfördomar”
Det svämmar över av dill i det persiska köket. Och jag menar svämmar över. Köp New Food for (eller of) Life om persisk mat. Du kommer inte att bli beviken. Snarare lagar man polows hela tiden ;).
Sabzi återkommer till och med i persiskan.
Människor, mat eller annat, så ska man tar dem som de är, tycker jag. Inga fördomar,inga förväntningar, inga absoluta definitiva åsikter, bara de är färska, och ej skadliga. Och alla och allting är alltid ny/nytt sekunden efter. Ger man alla och allting chanser att utveckla, ändra & böja hit och dit, och kanske bara ge nåt konstruktivt förslag i värsta fall, blir man bara också rikare, större och kunnigare.
:)
Aldrig ätit persiska mat förut. Men de låter spännande.
Ehj, om människor, mat och annat ovan: har lärt det förresten av en fransman (en högskole proffesor) som har vandrat (gå/liftade och sånt) över hela världen. En av de fantastiska intelligenta breddsynta personer jag nånsin träffat (råkats med) i mitt liv.
Dill & tomater (+lite örtsalt) är bland det godaste pålägget på en macka!