kvittenmarmelad

Persisk kvittenmarmelad med kardemumma och citron

Vill man ha en mer traditionell marmelad kokar man med lock mesta tiden och då består marmeladen av kvittenbitar i en tjock lag. Jag använde rårörsocker och kokade marmeladen i tre timmar, en lång stund utan lock och fick då en fast marmelad.
Ingredienser
1 kg kvitten
3 dl vatten
750 g socker, ev rårörsocker
3 msk citronsaft ev
1 msk rivet citronskal
½ tsk kardemummakärnor, hela
Gör så här:
  1. Skala kvitten och skär i kvartar på längden, är frukterna stora kan de behöva delas i fler klyftor. Kärna ur och skiva klyftorna tvärs över.
  2. Koka upp kvitten och vatten i en kastrull, koka i 20 minuter.
  3. Tillsätt socker, citronsaft, citronskal och kardemummakärnor.
  4. Lägg på lock och koka på låg värme i upp emot tre timmar. Rör om då och då.
  5. Häll upp på rena burkar. Sätt på locket och låt burken svalna upp och ner. Förvara svalt.