Häromdagen var det någon som tyckte att jag såg ung och rask ut för min ålder, och undrade om jag hade några speciella skönhetsknep. Naturligtvis har jag det. I slutet av en stressad dag brukar jag till exempel unna mig en kylande och uppstramande ansiktsmask i form av en kylskåpskall, halvt urdrucken bag-in-box, som befrias från själva kartongen varefter innerpåsen draperas över ansiktet. I övrigt försöker jag få minst fem timmars sömn varje natt och äta otroliga mängder soppa.
Ribollita med knaperstekt kycklingskinn
Receptmakare: Lotta Lundgren
Portioner: 5 – 6
Tid: 25 minuter
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1/4 rotselleri
- 2 dl vitt, torrt vin
- 3 lagerblad (kan uteslutas)
- 3 kycklingbuljongtärningar utan E621 + 9 dl vatten
- 1 späd purjolök
- 1 grillad kyckling (ja, butiksgrillad)
- 1/2 huvud savoykål
- 1 burk borlottibönor (400 g), förslagsvis Saltå kvarns
- Om du är matsnobbig av dig vet du säkert att en riktig ribollita kokas två gånger och aldrig i livet görs på butiksgrillad kyckling. Försök att frigöra dig från sådana idéer.
- Hacka löken, finhacka vitlöken, skala och tärna sellerin fint. Fräs på medelvärme i olivolja tills löken blivit genomskinlig.
- Tillsätt vin, lagerblad, buljongtärningar, vatten och purjolöken skuren i breda snitt.
- Riv skinnet av kycklingen och hacka det fint (den som vill lägger till ett paket bacon, tillika finhackat). Knaperstek i lite smör eller olivolja och låt rinna av på hushållspapper.
- Plocka köttet av kycklingen i stora bitar och tillsätt soppan. Smaka av med salt och peppar.
- Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet och strimla resten fint, utan den hårda rotstocken. Tillsätt tillsammans med avspolade bönor. Sjud tills kålen mjuknat något, ca 7 minuter.
- Servera soppan i djupa tallrikar. Toppa med knaperstekt kycklingskinn.
Kommentarer
15 svar till ”Ribollita med knaperstekt kycklingskinn”
Finns det något vettigt märke av buljongtärningar utan massor av E-ämnen?
Jag tycker att Knorr Organic Chicken Bouillon är god. Annars väljer jag Biofood, men har inte hittat kycklingbuljong hos dem.
Jag gillar multinationella företaget Knorrs högst oekologiska men glutamatfria Fond du chef oerhört mycket. Och så undrar jag varför det inte finns butiksgrillad kyckling som är ekologisk och utan konstiga tillsatser som glutamat. Borde det inte finnas en marknad för det? Att man är lite matmedveten innebär ju inte att man inte är lat. Nu köper jag butiksgrillad i alla fall ibland. T ex i morgon :-)
Fond du chef smakar bra i maten, men själva buljongen luktar kattmat! Dessutom irriterar jag mig en del på att de är så hårt saltade, om man vill reducera något med fond du chef i måste man passa sig, det finns en undre gräns för hur långt man kan gå.
Håller med. Om allt. Jag gillar också Fond du chef (i maten) och längtar efter den dag man kan köpa ekokyckling färdiggrillad, utan glutamat. För det är det bästa färdigmat som finns.
Biofoods buljong och Voltaires lantbuljong (som jag tror är Biofood fast i sexigare förpackning) är lite mindre salt.
Voltaires är lik Biofoods men dyrare, har mkt mer gurkmeja vilket ger viss indisk överton och en lite jobbigare färg. Men undrar om Voltaires inte är godare till vissa saker.
Kan man kanske få bort lite av saltet om man kokar med en potatis?
Det sägs ju så. Men det känns samtidigt som om det gamla tricket bygger på en väldigt övertro på vad en potatis kan uträtta.
Nästa gång någon kokar potatis i välsaltat vatten, smaka på det där vattnet innan ni slår bort det. Är det fortfarande salt? Mindre salt? Eller mycket mindre salt? Så vet vi om vi ska avfärda den där koka-med-potatisen en gång för alla eller ej.
Att laga med butiksgrillad kyckling istället för att koka soppa två gånger låter som ett mer görbart måltidsalternativ, i mina öron. tack för skönhetstipset. När man som jag tickar mot de 30 så greppar man gärna minsta halmstrå.
Smaka också på potatisen. Inte ¤%# har den blivit speciellt salt? Lägger man i ett kilo eller så i såsen kanske det ger effekt.
Sätter man kranen i munnen då när man lägger vinpåsen över ansiktet?
Det kan man absolut göra om man känner att vin har den rätta uppstramande effekten. Tyvärr, och jag menar verkligen tyvärr, är det inte min erfarenhet.
Helt ärligt tycker jag att ni kan prova vinpåse på skallen nästa gång ni känner er lite mosiga. Det är inte klokt vad härligt det är! Jag föredrar vin på butelj, men den där påsen (det ska vara den i tjock staniol – misstänker att den främst används för vita bag-in-boxar) är ju ett klart mervärde.
Men oj det där låter som ett skönhetstips jag ska testa! Kanske att det blir en extra effekt om halveringen av baginboxen sker samma dag? :D
Slog upp Lottas fantastiska bok letandes efter recept med kyckling, savoy, vitlök, purjo, brysselkål och gärna lite ingefära. Hittade ribollitan. Brysselkål och ingefära fick vänta till en annan dag. Rotsellerin saknades, bönor hade jag ingen lust med, vin hade jag i och för sig lust med men just nu har vi av någon märklig anledning bara snordyra vita hemma, Voltaires buljong dög fint, liksom lite pasta från igår på slutet.
Barnen åt till det stod ut genom öronen på dem. Maken likaså. Jag tog tre gånger. Lyckad middag med andra ord. Trots brist på rotselleri.
You lovely. Tack.