Nedan följer vad som hade kunnat bli minst fem blogginlägg om jag hade varit ekonomisk med mina idéer. Men jag har inga snygga foton, inga riktiga recept och inte tid att skriva eftersom jag har hamnat i en av mina maniska läsperioder (just nu är jag mitt inne i Fogelströms Stad-serie som får mig lika besatt vid varje omläsning). Så här får ni allt på en gång:
Igår bojkottade vi den där kärleksdagen till förmån för en lat söndag i sängen. Magnus skulle ha fixat överraskningsbrunch i någon slags romantisk gest, men det stupade på att han glömt att köpa den rökta laxen som skulle bjudits mig. I stället slutade med att vi hjälptes åt att steka bacon och skramla ägg vilket väl speglar vår ganska pragmatiska syn på samlivet . Dessutom är det bara jag som kan göra perfekt äggröra i det här förhållandet.
Till middag åt vi en pytt på överbliven lammstek, morot, butternut, potatis och purjo med en rejäl dos pepparrotskryddad creme fraiche till. Det var långt mer romantiskt än puttenuttiga chokladhjärtan och ätliga trosor och dessutom blev man lyckligt mätt på det.
Idag blev det sista av lammsteken till en soppa: på benet och skyn kokades buljong och lammstek tärnades fint. Stora vita bönor, butternut och purjo (anar ni ett mönster?) fick koka med. Till en klick persilladesmaksatt färskost (rikligt med hackad persilja, mycket finhackad vitlök och en rejäl dos olivolja rördes ned i ett halvt paket filadelphiaost)
Till soppan åt vi även mitt nya favoritbröd som dessvärre inte går att ge ett recept på eftersom det är ett led i att rensa ut de femtioelva mjöl- och grynpåsar som häckar i skafferiet. Det innehåller dock ungefär följande: solrosfrön, oskalade sesamfrön, finhackad torkad aprikos, kruskakli, grovt rågmjöl, grahamsmjöl, rågflingor och dinkelflingor (skålla rubbet) och bakas ut med rågsikt. Av degen gör vi små portionsbröd som är ruggigt mättande utan att vara överdrivet kompakta.
Och slutligen har jag just gjort egen panir för första gången i mitt liv. Det visade sig vara precis så löjligt enkelt som det verkar. Magnus har utropat den indiska osten till sin nya favoriträtt enkom för att den var så kul att göra. Nu ligger den i press och i morgon ska den lagas till på något vis.
Kommentarer
6 svar till ”Allt på en gång: pragmatisk brunch, lammsteksrester, skafferibröd och ett nytt projekt”
Snälla: Blogga om paniren! Jag har testat och misslyckats brutalt, så jag behöver hjälp!
Ja, det ska jag göra i morgon!
Panir – det var många år sedan! Standardmjölk och naturell yoghurt använde jag mig av när det begav sig. Vissa använder citron. Ska bli intressant att läsa om hur du gör.
Ooooh! Panir! Vill veta allt! Jag älskar panir i spenat som man kan få på indisk restaurang! Jag håller tummarna och bidar min tid!
Skratt!
Jag tycker er kärleksdag låter alldeles underbart lik vår… skönt att vi är fler.
Åh, panir… Jag säger som de andra – I can’t wait!