Artikeldebatt: Smaksatt eller smaklöst?

Läs artikeln först! Varför tror företagen att produktutveckling går ut på att peta in olika smaktillsatser i maten? Eller är det en bekväm genväg till god snabblagad mat? Vilka är dina favoriter bland de smaksatta produkterna? Bekänn färg och smak i kommentarerna nedan!

Kommentarer

16 svar till ”Artikeldebatt: Smaksatt eller smaklöst?”

  1. Alla kusmi-teer ska brännas på bål vad mig anbelangar! Du har så rätt i att, just när det gäller te, så finns det de mest konstiga blandningar men inte, ja, rent. Jag vill ha vanligt grönt te.

    Själv har jag velat ha vanligt kolsyrat mineralvatten. Det finns tusen olika smaker, vitamin- och mineralkomplex och man blir yngre när som helst, men inte ett vanligt mineralvatten. Perrier typ? Vinbutiken. Fast å andra sidan kan det finnas en anledning till att det fanns en uppsjö “lyxvatten” och inget vanligt och att det mer vanliga bara fanns i vinbutiken. Men vi tar den anledningen en annan gång. Att det skulle rymmas blåbär och wolfberries med antioxidanter och vitaminer etc., i mineralvatten, det håller jag för otroligt.

    Bland smaksatta grejer. Jag gillar färdig chai-(pulver), och en del snabbmat som har sett av en avsevärd mängd smakförstärkare. Men det är gott så.

  2. Jag har oerhört svårt för smaksatta produkter. Envis som jag är (och alltid varit) vill jag klara allt själv – och framförallt att krydda maten. Smaksatt creme fraishe, yoghurt eller färskost är totalratat, liksom färdiga såser.

    Det enda jag tror jag konsumerar som är smaksatt är knäckebröd. Både Vilmas och Vika-bröd har riktigt bra kryddade knäckebröd som jag verkligen gillar.

  3. Annie

    Hej, om ni ska köpa riktigt grönt te som inte är smaksatt så gör man det på nätet http://www.gronateimporten.se har massor med sorter som är fantastiska och dom säljer inga smaksatta teer alls.

    Människor vet inte längre hur te smakar, så illa är det. Snart finns det väl inte vatten utan “förhöjande” smaksättning att köpa längre.

  4. Såschefen

    Det jobbigaste av allt måste ju vara krossade tomater. Man får leta länge och väl bland de som är smaksatta med vitlök, basilika, chili eller något annat innan man hittar en sort som smakar… tomat.

  5. Jessika: Jag gillar faktiskt en del Kusmi-teer. Men du har rätt i sak ;-)

    Rebecca: Jag ogillar skarpt Vikas smaksatta bröd.

    Såschefen: Ja, och det är hemskt att komma hem och upptäcka att man tagit smaksatta tomater av misstag.

  6. Emil O

    Angående tomater så är det extra förfärligt att alla smaksatta kombinationer också innehåller socker, som regel köper jag numera bara muttis plommontomater och kryddar själv som jag vill ha det.

    Senaste smakfiaskot jag testade var nog den “japanska” filen Onaka – Ingefära från Arla, smakade hemskt. Jag har nyligen plöjt igenom boken “Den hemlige kocken” så man är lite av en innehållsförteckningsjagare nu ett tag.

    Angående teer så är jag den sista personen på jorden med rätt smakpreferenser, jag kan mig bara inte på te helt enkelt. Sen visste jag inte att mineralvatten var de facto dåligt för naturen och oss själva, man lär sig saker varje dag på denna fantastiska sajt.

    Angående smaksatta produkter som jag använder så tycker jag själv att t.ex. taco kryddmix för köttfärs är bra då jag tycker själv att det både är klurigt rent generellt att krydda köttfärs bra och ännu svårare att få till den där tex-mex smaken på sagda köttfärs. Annars är jag i regel den som tycker det är roligare att tets att göra saker själv än att köpa färdiggrejer.

  7. Det handlar väl lite om att livsmedelsproducenterna blir desperata när ICA är på dem och vill att de ska lansera nyheter hela tiden för att få vara kvar med sina märken på hyllorna. Då blir det lätt såkallade “jag också-produkter” istället för riktiga innovationer. Men å andra sidan, finns produkterna kvar är det ju någon som köper och förhoppningsvis gillar dem…

  8. Jag vill nog vara Djävulens advokat här och säga att jag gillar smaksatta teer. Men ett gott neutralt te har också sin plats.

    Vi matnördar får nog inte glömma att det finns människor därut som inte är välsignade med vår kreativitet. Min mormor tycker till exempel smaksatt creme-fracihe är väldigt bekvämt.

  9. Karin

    Hehe, det mesta kräver en jämförelse… Jag som bygger muskler och mest äter kyckling, tofu, kesella, keso, äggvitor och tonfisk behöver oftast något med smak. Tycker nog att smaksatta teer oftast är mycket godare än smaksatta proteinpulver ;)

  10. Vad är skillnaden med smaksättning och kryddning?
    Jag bakar “festknäcket” själv och testar gärna olika kryddor i det.
    Ballerina med lakrits…???Köper inte tillräckligt med kakor för att ens vilja testa
    Vad gäller smaksatta teer är jag kluven för samtidigt som jag dricker earl grey till vardags blir jag beklämd när jag kommer in i en teaffär som i princip bara har jolmiga fruktteer. När jag är i CPH går jag alltid in på Perchs tehandel för att få “riktigt” te blandat av kunnig personal
    Smaksatta yoghurthyllan är totalt ointressant, men jag stoppar gärna kryddor i mina marmelader

  11. Svante

    Kul artikel! Jag är den enda jag känner som dricker icke smaksatt svart te, så jag förstår din frustration…

  12. Du frågade efter favoriter. Jag är totalt osofistikerad, jag vet, men jag tycker varje halvdan rätt blir bättre med lite liquid smoke.

  13. Patrik S

    Ja, jag erkänner: Ritter Sports youghurtchoklad i olika smaker vil jag alltid prova.

    Men i övrigt? Hellre bra grejer som kan fixa till själv. Numera kryddar jag kidsens tacofärs med spiskummin, chilipulover och koriander. Billigare i längden och samma smak.

  14. Ola: Vad fick du det där ifrån att ICA skulle kräva smaksättning av leverantörerna? Låter mycket mysko, har aldrig hört talas om något sådant. Tror att ICA struntar blankt i om yoghurten smakar kardemumma eller havtorn. En vara ska förtjäna sin plats i hyllan. Gör den det är den kvar, annars åker den många gånger ut. Däremot är jag övertygad om att konkurrensen på mejerimarknaden (som vi ju skrivit en del om här på taffel)pressar leverantörerna till att övertrumfa varandra med ständiga produktnyheter i sina portföljer. “Syns du så finns du” gäller och denna ängslan gentemot konsumentens korta minne är nog en troligare förklaring till alla innovationer i hyllorna. Personligen föredrar jag att smaksätta själv, men har begripit att många inte har kunskap eller mod att lita på sina egna smaklökar.

  15. Magdalena

    Annie: Vad är då te, om inte smaksatt vatten? :)

  16. Ett otroligt gott te som är helt naturligt är Tai Ping Monkey King från Johan&Nyström. Ett grönt, naturligt te med frisk smak av persiska och en gräsig underton. Något av en smaksensation när man väl får till det. Finns hos oss på kafé marmelad eller J&N-handlare. Ni kommer älska det.