Artikeldiskussion: Älskade äpplen

Älskar du också äpplen? Berätta om dina favoritäpplen och dela med dig av dina bästa köksknep.

Kommentarer

20 svar till ”Artikeldiskussion: Älskade äpplen”

  1. Ett kilo Aroma skalad i micron tjugo minuter med en kanelståang, sockra efter smak, godis äppelmos :)

  2. Ja tänk om man ändå hade några knep!

    Jag tycker bara om dem. Äpplena alltså. Särskilt till musslor, kyckling och fläskkött. Och med cider eller äppelcidervinäger i koket.

  3. Mixa äpplen med vatten och använda som degvätska i brödbakning! Det blir underbart god smak på brödet, och väldigt saftigt.

  4. Anki

    Gravensteiner, Åkerö och gul Rickard – gamla äppelsorter allesammans med oslagbar arom. Mitt bästa sätt att njuta dessa är tunt skivade ovanpå osttäckt mjukt, grovt bröd eller på ett gott knäcke, typ Vika.
    Det bör helst vara en lagrad ost. I mitt tycke är Kvibille Cheddar det perfekta valet.

  5. Är så glad att äntligen hittat ett schysst svenskt äpple jag gillar-aroma.

    Något jag skulle vilja ha är skyltar i butik hur de olika sorterna är. T.ex. aroma-fast, sötyrlig. Får panik av mjöliga äpplen.

    Finns en hemsida för detta?

  6. Du tog orden ur munnen på mig. Vi verkar ha samma syn på Transparent Blanc. Jar gått i äppeltankar hela hösten; varje gång jag går in på lokaka ICA.
    KOmmer i skrivande stund inte på något mer exotiskt än en riktigt god, hemkokt äppelkräm med gräddmjölk…
    Håller med CrimsonAnna om att det borde skyltas bättre bland äpplena!

    Har en text som jag håller på med och skall avsluta och lägga ut i dag – Äppelavund.

  7. På mina farföräldrars tomt fanns ett äppelträd med ganska stora, plattrunda, gula äpplen som vi kallade glasäpplen. Godare äpplen har jag aldrig smakat…

  8. Peter

    Just kombinationen äpple-fläsk-pannkaka är väldigt frekvent i mitt lilla fattiga ensamhushåll just nu. Alltid i formen av en fluffig ugnspannkaka med knaprigt stekta kuber av rimmat sidfläsk och små syrliga stänger av morfars äpplen. Lite socker på toppen och saken är biff… eh, fläsk.

  9. Jag byter favoritsort hela tiden, och just nu gillar jag aroma väldigt mycket. Mycket gott i krispiga bitar till frukostgröten, speciellt i kombination med kanel & valnötter!

  10. AnnaX

    Åh, jag kan inte välja favorit, det finns så många goda, jag äter alla jag kommer åt.
    Just nu äter jag äpple i bitar i frukostyoghurten tillsammans med blandade frön och nötter, grönsallad med äppelbitar och val- eller hasselnötter, tunna äppelskivor ovanpå ostmackor, och ett stort antal blandade äpplen rakt av…
    Senare blir det gröt på dinkelflingor, rågflingor och havregryn med äppelmos och kanel till frukost, inte dumt det heller.

  11. Jag tycker det är mumsigt att bara rätt och slätt steka äppelskivor, som rullats i kanel och socker, i lite smör i stekpannan. Så underbart!

  12. Ingrid-Marie är godast.

  13. …eller Belle de Boskoop

  14. Hej Lisa! Skriver snabbt en rad för att tacka för ett fantastiskt bra recept på Ma Po Tofu från din gamla blogg. Jag provade den först nu, och den smakade mkt autentiskt.

    Hade inget eget recept, för min familj är från Zhejiang med sin milda mat, så mina föräldrar brukade bara laga en hitte-på-mapo utan sichuanpeppar. Jag körde ditt/Fuchsia Dunlops recept men adderade zhacai och fryst bambu enligt min barndoms mapo.

    En anmärkning: I receptet står “häll i tofu” 2 ggr. Tror det är den första som ska bort, för när vi följde uppmaningen blev det knappt nån tofu kvar efter all återstående omrörning.

    Kram!

  15. En klar härlig höstdag och ett krispigt Filippa direkt från trädet, det gör inte ont alls.
    Blir gott mos av denna sort också.
    Jag har nyss införskaffat en sådan där finurlig äppleklyftare och då smakar äpplena ännu en snäpp godare än då man äter dem “runt skrutten” tycker jag. Men en riktig äpplesvarv står sedan länge högst på min önskelista – en riktigt smart manick.

  16. Hejsan. Silva heter ett äpple här i Finland som är helt enkelt det bästa äpplet av alla enligt min mening. Det är ett höstäpple, krispigt, saftigt, friskt syrligt med underbar konsistens.

  17. Inget knep, tycker om syrliga äpplen som inte kokar sönder, brukar göra bullar med rårivna äpplen, recept imorgon på alternativa bullfyllningar. Och en potatiskaka med äpple, pumpa & feta som passar till grytor!

  18. Har tre äppelträd på tomten och har ingen aning om vilka sorter det är. Nu står ett träd fylligt kvar och det är de mörkrödaste vackra man kan få, med vitt inre och söt aroma som alla älskar. Bästa tipset? Hm…jag torkade massor, med varierat mottagande.

  19. Jag älskar syrliga äpplen som inte går sönder under tillagning. Pumpa och äpple är en jättetrevlig kombo, jag ugnsrostar dom i olivolja med lavendel, rosmarin, salt o peppar. Fortsättning följer på min blogg imorgon.

  20. Angelica

    Uppvuxen i norrlands inland är jag komplett obildad vad gäller äppelsorter. Har precis flyttat till hus i södra Sverige nu och har en hel trädgård full med godsaker, däribland äpplen. En ljust röd sort med krispigt, vitt kött och en ljusare gul-grön sort, också den fast och krispig. För att rädda den ljusare sorten undan koltrasten provade jag i veckan ett busenkelt recept på äppelmust – vilken njutning! Äpplen i trädgården är en lyx!