Artikeldiskussion: Bananer

Vem har ansvaret för den sjabbiga bananproduktionen? Konsumenterna, handlarna eller odlarna? Kan vi påverka situationen? Är man en dålig människa om man köper en konventionell banan? Eller om man säljer den? Ge järnet i vår banandiskussion.

Kommentarer

23 svar till ”Artikeldiskussion: Bananer”

  1. Det är så…med det mesta…kolla storyofstuff.com om du inte gjort det…det gäller inte bara bananer

  2. Svante

    Väldigt bra artikel!

  3. Ja, Anna har skrivit en fantastisk artikel om realiteten som handlare. Det är ju alltid lätt att kräva att andra ska ändra på sig…

  4. Jag har fyra saker jag alltid köper ekologiska/fairtrade eller krav.
    Mjölk, bananer, citroner och ägg.

    Om några år kommer Cavendish-bananen att vara på utgående, just för att den tunga användningen av bekämpningsmedel har gjort plantorna motståndskraftiga. Det finns dock mängder med andra bananer.

    Frågan om konsumentbeteenden är komplicerad. NK slutade för något (?) år sedan med att sälja rödlistad fisk och ställde sina kunder inför faktum. Jag vet inte om det höll i längden, NKs saluhall gör förhoppningsvis god vinst på andra varor.
    Om krav-bananer blev billigare än ”vanliga” bananer skulle jag bli alldeles överlycklig men sedan är ju jag som jag är. Jag blev irriterad på min lokala ica när de bestämde sig för att BARA föra sitt egna märke av flädersaft. När jag påtalade det fick jag till svar att det handlade om plats. Jamen om ni tar bort två rader av ert egna märke av flädersaft så får ni nog rum med det Andra Märket.

  5. Anita

    Hur kan man välja att köpa bananer som produceras på ett så cyniskt sätt? Köp rättvist och ekologiskt, det kan väl inte vara någon nyhet att fattig arbetskraft utnyttjas?
    Köp inte lika mycket om det blir så himla mycket dyrare. Att handla med ansvar är vad vi konsumenter kan göra. Att Coop föregår med gott exempel och sorterar ut är beundransvärt. Nästa steg? Stötta med att hjälpa producenterna lägga om odlingen!
    Nu ska jag kolla in storyofstuff och kanske rensa ut ytterligare? Tack för tipset, Bengt!

  6. Jag är glad att höra att allmänheten får upp blicken för hur bananer produceras. Jag själv slutade köpa konventionellt producerade bananer för 7 år sedan. Jag är klart öppen för nya banansorter-sedan jag fick ekolådan har jag upptäckt vilken smakskillnad det är på olika sorter av alla frukter och grönsaker.

  7. Ann-Helen Meyer von Bremen

    Rättvisemärkt är bra, men har egentligen bara regler kring kemikaliehanteringen, medan ekologiskt certifierade innebär förbud mot kemiska bekämpningsmedel. Och även i dag används det oerhört mycket kemikalier inom odlingen av bananer. Ekologisk certifiering saknar dock krav kring arbetsmiljö och liknande. Det bästa är naturligtvis om bananer kan vara både rättvisemärkta och ekologiskt certifierade, men i valet mellan rättvisemärkt och ekologiskt, väljer i alla fall jag ekologiskt, eftersom användningen av kemikalier är en sådan viktig arbetsmiljöfråga.
    Successivt sker det dock ett närmande mellan rättvisemärkt och ekologiskt, vilket på sikt måste bli en självklarhet att kombinera både miljö och sociala förhållanden.

    Jag tror att det Anna har helt rätt i att det måste gå att sälja ”den nya bananen”. Jag tror nämligen att handeln måste sluta gömma sig bakom floskler som ”kunderna får bestämma”, i stället för att ta ansvar för att de varor man säljer är någorlunda schysst producerade. Det går inte att hela tiden skylla ifrån sig. Vi konsumenter har givetvis ett ansvar, men det är ändå handeln och livsmedelsföretagen som har den största makten.
    Och självklart går det att sälja hederliga livsmedel, det gäller bara att kommunicera detta till oss konsumenter.

  8. Örjan

    Håller med Lisa.
    Tack för en otroligt välskriven och informativ artikel.

  9. Angelica

    Kanonbra artikel, och lärorikt att få en handlares perspektiv.

    Själv köper jag aldrig konventionella bananer sedan många år tillbaka. Fotot på den förvridna pojken vars bananodlande pappa hade gått en för tidig död till mötes verkar aldrig vilja försvinna från näthinnan. Inte heller pojkens paradoxala dröm om att bli läkare eller advokat.

    Och jag längtar efter andra banansorter. Ge mig mera!!!

  10. hannaH

    Jag kan bara instämma i lovsången, och efter resor i Asien har jag vant mig vid att hitta minst 15 olika banansorter i bananståndet, det skulle jag verkligen inte tacka nej till här hemma! Jag försöker äta färre bananer och bara köpa eko+rättvisemärkt, eller åtminstone ena.

  11. Örjan

    Ytterligare kommentar.
    De få gånger jag köper bananer, kan de vara lätt brunfläckiga.
    (gärna prisnedsatta)
    Sedan ”snaskar” jag oftast i mig alla på en gång.

  12. Ann

    Jag tillhör faktiskt dem som köper vanliga bananer, trots att jag vet vad det innebär. Jag skulle hellre köpa fairtrade alt. ekologiska, men gör det inte av två anledningar. 1: De är alltid för mogna (jag har faktiskt aldrig sett en ens grön i ändarna, och jag vill ha dem grönare än så) 2: De brukar vara förpackade i klasar, och jag köper max 2 bananer åt gången. Men sen känner jag mig som en så dålig människa när jag plockar min lilla konventionella banan… vilket som tur är inte sker så ofta. Jag känner mig som ett typexempel på någon som säger så mkt fint, men inte är beredd att göra en uppoffring i praktiken (t.ex. äta en mogen banan.) Jag skulle gärna se att alla bananer som såldes var fairtrade, för då skulle valet inte bli mellan ok men mogen banan eller konventionell men god banan eller ingen banan, utan mogen eller ingen banan…

  13. sara

    komplext. som livet självt

  14. Jag gör det enkelt för mig och tycker inte att bananer är gott! Men jag kan känna att konsumentanvaret ibland används lite för lättvindigt. Det är faktiskt omöjligt att göra medvetna val hela tiden när man handlar. Dels på grund av okunskap, dels på grund av tidsbrist. Och då är jag ändå en ganska påläst kund!

    Någonstans känner jag att handlare inte kan gömma sig bakom vad konsumenterna vill ha och ta ett större ansvar för vad man säljer. Ett exempel är en lokal butik som säljer tysk fryst fläskfilé för 49 kr kilot. Krävs inte mycket hjärngymnastik för att räkna ut att den grisen inte haft ett värdigt liv, men lik förbannat köper folk det. För att någon säljer det. För att den mänskliga hjärnan har svårt att stå emot ett kap.

    Samtidigt förstår jag ju mycket väl Annas situation. Men ändå. Allt ansvar kan inte vara konsumenternas.

  15. Tack för all respons! Hantering av just färskvaror bygger väldigt mycket på beräkning av vad som säljer, annars blir det ett för stort svinn. Så nej, jag menar verkligen inte alls att gömma mig bakom konsumentansvaret, men i fallet med bananerna krävs ”alle man till pumparna” för att kunna genomföra en förändring på grossist och odlarnivå, vilket jag ville belysa med min text ovan. Annars riskerar vi en låsning på marknaden.

  16. Anna B: Jag förstår din sits, och det jag skrev var inte menat som kritik mot dig, mer mot det eviga kunsumentmaktsmantrat.

  17. Jag förstår, och många gånger är valet av fairtrade en privatekonomisk fråga. men jag möter väldigt många som har givit upp sin tilltro till att kunna påverka skeenden. Det tycker jag är synd. Alla företag är mycket räddare för att väcka kundernas vrede än vad man kanske tror: http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/dole-drar-tillbaka-stamningen-mot-bananas-1.974910

    Hoppas nu inte att det nyuppväckta intresset för bananerna slocknar, buss på!

  18. Anna: Jo, det är ju väldigt många som ser fairtrade som någon slags bluff, typ ”det verkar vänster, därför måste det vara dåligt”. En del hävdar ju till och med att det snedvrider marknaden. Vilket är väldigt svårt att begripa för mig. Är inte jag en del av marknaden även om jag inte vill att folk ska leva i misär på grund av att jag köper skitbananer?

    Hur som helst, jag köper nästan aldrig tropiska frukter, oavsett priset. Har man en trädgård med gratis frukt är det inte lika lockande.

  19. Jag upplever att jag mött ganska stor förståelse bland kunder för vad fairtrade kan åstadkomma, men Lund är också en väldigt engagerad stad. Märkningen kanske har svårare att få fäste på andra orter. Ingen märkning är perfekt, men den är den bästa ur ett socialt perspektiv.
    Jag upplever att den här diskussionen har lockat intresserade från alla olika politiska håll, så kanske håller ”vänsterstämpeln” på att suddas ut. Det är rätt svårt att blunda för fakta i sådana här fall…

  20. Jag köper ekologisk och om möjligt fair trade där för att jag vill ha mindre gifter, låta de människor som producerar min ”lyxkonsumtion” få skäligt betalt för sitt slit. Men också för att de ekologiska smakar godare. De smakar lite mer som bananer ska smaka…
    Efter min tid i Tanzania (där jag bla. odlade bananer) vet jag hur en god banan ska smaka. De små fingerbananerna ska ha en lite syrligare smak, de röda ska smaka nästan som äpple och de övriga 30 olika ätbananerna ska ha en söt och stor, nästan aromatisk smak och doften nästan knockar än. Och de ska vara riktigt mogna. Man börjar med att äta de bananer som hänger överst i stocken och äter sig nedåt allt medan de mognar.
    En ekologisk banan gärna lite brunprickig kommer närmaste i smaken medan en ”äkta” nyplockad dessutom har spänst i konsistensen.
    En annan missuppfattning är att bananer bara kan odlas i monokulturer. Bästa bananerna växer tillsammans med bönor, kaffe,kassawa kanske också kål, jams, morötter och lök.
    Det här är inte romantik utan så här ser odlingen ut där människor i århundraden har livnärt sig på bananer(kokbananer)som stapelföda. Växetbruket är inte tjusigt och charmigt utan nödvändigt om man vil fortsätta att odla bananer i generation efter generation.
    Jag behöver väl inte tillägga att denna ”ulandsbonde” (som oftast är en kvinna) varken har tillgång eller råd med konstgödsel, GMO eller kemiska gifter. Det är förstås inte heller lösningen på hennes problem.
    Och vad är då hennes problem? Hon vill sälja sitt överskott och hon vill ha skäligt betalt. Fairtrade med andra ord.
    Det mest absurda i denna värld är att det finns ett överskott av fairtrade varor (certifercerade av FN) men kunderna saknas.
    Vad väntar vi på?
    Det är hon som

  21. Om jag måste välja mellan Fair trade och ekologiska väljer jag alltid fair trade. Men det viktiga är att man inte köper de konventionella. Börjar man stå och dividera om vad som är bäst blir det bara larvigt. Dole och chiquita köper jag inte av alls sen många år för det är faktiskt onda företag. Då blir det hellre annan frukt. Vist är det så att många andra företag inte heller har rena händer, men om vi konsumenter inte reagerar mot de värsta syndarna så händer ju ingenting.

  22. Eva Malmquist

    Fantastiskt bra artikel Anna.

  23. sara

    nyss hemkommen från filmen ” buddha föll av skam”… har svårt för att äta överhuvudtaget. orkar i ärlighetens namn inte se ”bananfilmen”(klarar bara av viss dos jävligheter åt gången) känner mig väldigt osugen på allt som sker i orättvisans namn…

Fler inlägg