Är spenaten en bluffmakare eller en vän i nöden? Är fryst eller färsk bäst? Har du odlingstips? Kort sagt: Ordet är ditt!
Skrivet av
Är spenaten en bluffmakare eller en vän i nöden? Är fryst eller färsk bäst? Har du odlingstips? Kort sagt: Ordet är ditt!
Kommentarer
20 svar till ”Artikeldiskussion: Grönt trams eller sublimt köksfynd?”
Jag älskar spenat! Färsk är ett slöseri med pengar. 80 gram krymper ihop till eh, ingenting. Men så är det mest vatten. Brukar köpa fryst och köpa färskodlad på sommaren. Föredrar vattenspenat men namnet säger ju vad den består av. Behöver bladgrönsaker till en hel del asiatiskt men är en så länge för “snål” eller låt oss kalla det ekonomisk för att följa recepten fullt ut och köpa grönsaker som har importerats på det viset.
Använder mest fryst, hackad spenat på påse. Brukar slänga i en klump och låta steka tillsammans med potatis. Ingen gigantisk smakförhöjare men ger ett fantastiskt ansiktslyft åt stekt potatis.
Jag gillar baby spenat som sallad eller grädd stuvad spenat= muuumms till kallrökt lax – här funkar hel frusen spenat från Findus, har inte ätit det på evigheter men det brukade gå att köpa- frusen hel spenat i block typ sex kuber i ett packet. Helt ok var den.
Ja, man kan nog säga att Spenaten är en räddare i nöden ibland, alltid vacker och klorofyll stin, en bra och nyttig kompis som passar till mycket.
Prova på att odla nyazeeländsk spenat! Lite kraftigare blad (åt mangold till) och väldigt lättodlad. Går inte så lätt i blom och kan skördas långt in på hösten. Krymper inte så mycket som vanlig spenat heller vid tillagning, så det blir lite mer “valuta för pengarna” eller odlingsinsatsen. Och sist men inte minst, mycket god.
Färsk spenat är underbar i sallader och för att ge en fräsch förrätt en extra smak.
Färsk spenat är gott i sallad, gärna babyspenaten, sen gillar jag fryst bladspenat och även den som är färdigstuvad. Suverän till matlådor.
Spenat och fetaost paj är en schlager här hemma. Jag köper alltid färsk, tycker det blir godast.
Spenat är det absolut bästa som finns (förutom män, klänningar, vin….). Jag tycker den är allra godast stuvad till potatis eller förvälld i en god lasagne.
Jag är galen i spenat ( och högklaclade skor, min grönögde man , vackra smycken och Champagne mm ) Jag blandar fryst bladspenat i quinoan, äter den med pasta, i omelleter mm. Som barn avskydde jag spenat så jag har mycket spenat att ta igen .
Spenat har en egenskap som gör den oersättlig: den förblir grön och fin hur fan man än bär sig åt! Man slipper trixa med mineralvatten och annat för färgens skull och konsistensen går att påverka om man vill, iaf om man använder riktig, storvuxen spenat i buketter och inte skämtet babyspenat.
Blötlägg ordentligt, skölj, repa av stjälkarna och rengör med en bakpensel. Spraya med tex pumpakärnolja och ångkoka försiktigt (vänd ofta)… Kom inte sedan och snacka om att fryst går lika bra. Och eftersom den gifter sig med fett kan man använda den till nästan allt!
Vill man odla blir den bäst om man höstsår i växthus. Nästan alla sorter vill blomma direkt som det blir varmt, brukar därför så i oktober. Har man tur hinner man skörda någon omgång och sedan kan de små rosetterna övervintera utan extra värme och är som finast i mars–april.
Här är lite mer input:
http://stoned-potato.blogspot.com/2008/11/lnga-och-spenat.html
http://stoned-potato.blogspot.com/2008/12/linser-och-spenat.html
Åt ett surdegsbröd med spenat i härförleden som var mycket gott. Och grönt.
Persilja påstås också innehålla mycket järn, i själva verket ca dubbelt så mycket som spenaten. Men å andra sidan är det ju knappast någon som ens äter hälften så mycket persilja som spenat.
http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2160&fuclass=all&specdiet=none&items=1000&from=top&portion=100g&lang=sv
Har ni någon kvadratmeter gräsmatta över (eller plats för en liten låda på balkongen) så så lite spenat och rucola nu i vår. Skörda efter hand och så om när det känns rätt (inte rucola precis i högsommaren bara, då går den i blom direkt).
De gror snabbt och det blir löjligt mycket fräschare (och roligare) att klippa av vad man behöver. Jag sådde två-tre rader av varje i somras och hade löjligt mycket över, så man behöver bara odla på liten yta.
Fryst spenat är en räddare i nöden på vintern, när suget efter gröna blad blir stort.
Jag köpte fryst bladspenat som var “styckfryst”, väldigt smidigt.
Hej Lisa! Ditt recept på “Spenatsoppa med anis, fänkål och getostkräm” låter gott. Jag tror att jag ska pröva att ha i lite anis också. Tror du det kan funka? ;)
Vi har sått spenat till vår inomhusodling för drygt två veckor sedan. Nu börjar vi se på ett gott grönt resultat.
Lämnar länken till de som vill få mer tips och råd!
http://mimmismat.wordpress.com/2009/02/12/spenat-i-inomhusodling/
På sommaren sår vi i flera omgångar och jag behöver väl inte ens säga att vi älskar spenat.
Spenat är även underbar utfyllning i Kinesiska och Thailändska soppor. När jag beställde Sichuan-biff på en riktig kinesisk restaurang (sån som har äkta kinesiska rätter och bara serverar ris om man inte blir mätt) i Melbourne för någon månad sedan, fick jag en gryta med fint nötkött, spenat och böngroddar, kryddningen bestod av Sichuan-peppar, nejlikor, och väldiga mängder extremt stark chili.
Även I Thailand gillar jag när man har spenat i syrliga och väldigt starka soppor.
Speciellt en rätt som heter tom saab mu ต้มแซบหมู som är väldigt syrlig och stark från Isan (nordöstra Thailand) och rätterna där smakar mer fisksås än i resten av Thailand och man har i jättemycket korianderrot och strör på massor korianderblad.
Vattenspenat är gott att ha i på vintern när man nte kan odla egen (fast det är ju inte en spenat egentligen en vindeväxt som innehåller en hel rad psykedeliska ämnen, bland annat LSA, som liknar LSD och som man gör LSD från.) Men den är god för den är inte så bitter som många andra gröna bladgrönsaker. Dessutom är odlingen miljövänlg då den egentligen är ett ogräs i risfält och andra våtmarker.
Usch vad jag babblar,,,,
Jag minns när du hade din matnörd-TV-show, jag var väl 17-18 år då, jag har aldrig haft en sån kändis-crush före eller efter. Speciellt avsnitten om koriander och om olika sorters socker och sirap. Hehehehe jag smälte som sirap, och nu råkade jag hitta din blogg nu i natt.
Försöker undvika kolhydrater vilket lett till vattnig spenatstuvning. Nu har jag hittat en lösning. Lättkokade fryst bladspenat, blandade med broccoli, slog sänder det i maskin och blandade med en god färskost. Kryddade efter smak. Har blivit en helt nödvändig röra jag använder som smörgåspålägg och tillbehör. Alla blandningar av gröna grönsaker duger, nu ser fram mot en Kirskålen.
Jag älskar spenat och har skrivit om denna härliga råvara på Katinkas Kitchen. När jag bodde i England var jag tokig i de indiska restaurangernas enkla men goda rätt Saag Aloo – helt enkelt spenat med potatis i en ljuv smaksymfoni av indiska kryddor. Ibland gjorde jag omelett med Saag Aloo – oerhört gott!
Vänliga matglada hälsningar Katinka Persson
Myten om att spenat är fattigt på järn är en myt. ^^
Det existerade aldrig något felplacerat komma.
För vidare läsning.
http://sss.sagepub.com/content/44/4/638.full