Artikeldiskussion: Jo just det, juice!

Juice i matlagningen är på tapeten. I kolhydratskräckens dagar är det kanske det bästa att smussla med juicen. Men faktum är att juice gör susen både i glasen och såsen. Eller vad tycker du?  Har du favoriter? Spinn igång!

Kommentarer

15 svar till ”Artikeldiskussion: Jo just det, juice!”

  1. Är en svårartad fan av citrus i allmänhet och citrusjuice i synnerhet. Att dricka, i maten eller som sorbet.

    Favoriterna just nu är blond grapefruktjuice eller God Morgon färskpressad citrus.

    Hälsningar från fröken Dill

  2. Gråter stora citrustårar eftersom Brämhults lemonad-citronjuice inte finns att få tag i under hela året. Lyckades hitta en ersättare på Willys som nu också utgått!!
    /Desperat

  3. Catrin

    Jag använder juice ibland i matlagningen. En ganska ny favorit på det området är fänkål brässerad i apelsinjuice eller pressad apelsinsaft. Mycket gott!
    Detta är mitt första inlägg hos matälskaren!

    Anna: det är inte alls svårt att göra egen lemonad, kanske ett tips?

    Vänliga hälsningar Catrin

  4. Dill: Godmorgons nya juicer är asgoda.
    Anna: Ingen aning!
    Catrin: Välkommen!

  5. Lukas

    Jag ska bräsera hel kyckling med bl.a apelsinjuice i helgen. Någon som har några kul tips på något annat särskilt som borde få följa med ner i grytan?

  6. Lukas: Stjärnanis och en pyttenypa saffran!

  7. Jag är mycket svag för Brämhults apelsin-jordgubbe, även om hempressat oftast slår det mesta. De ljuvliga apelsinerna vi fick med ekolådan för ett par veckor sedan hade säkert blivit fantastiska, men de var lite få för det projektet.

    Annars tycker jag om att pressa lite lime över olika anrättningar med asien-stuk. Lite apelsin i ex. kikärtssoppa är inte heller dumt.

  8. Fredric L

    Jag har faktiskt tvärtemot vad som skrivs i artikeln stormkokat citrusjuice. I kokboken från Dinosaur Bar-B-Que http://books.google.com/books?id=7dBtTyCqykYC&printsec=frontcover så finns ett recept på Mojito marinad som stormkokas “you’re about to do something that is contrary to good cooking practice but produces great flavor release”. Vill man testa så köp hem dom sista pomeranserna (istf apelsin & lime i receptet) från affären och testa receptet på “Oven-Roasted Mojito Chicken” och “Mojito Marinade” från länken ovan. Det har blivit väldigt gott dom gånger jag gjort receptet, men man ska kanske prova med en något mildare tillagningsmetod någon gång.

  9. Emil O

    Jag älskar tropicanas Golden Grapefruit som dryck, har dock inte lagat mat med dessa c-vitaminselixir. Får kanske bli något framtida projekt.

  10. vitkål + blodgrape, när man filérar den så blir det massa jos över till dressing.

    Jag håller med Fredrik L, använd mer pomerans! Pomerans eller apelsin + lime kan användas i det här receptet: http://exkursioner.wordpress.com/2009/01/12/khoresht-med-pumpa-och-persiska-plommon/

  11. Fredric L

    @Sofia: problemet med pomerans är att det har så erbarmligt kort tillgänglighet, från typ februari och en bit in i mars. Fast å andra sidan så bidrar det till en del av charmen att det bara är just då (typ nu) som man kan njuta av pomerans-recepten till fullo utan att surrogata med apelsin och lime…

  12. Precis Fredrik! Det är en stor del av tjusningen! Jag har dock hört att man kan frysa pomerans, eftersom jag inte har någon frys så har jag inte provat. Men då kanske förtrollningen bryts?

  13. Fredrik L: jag kan tänka mig att det blir gott men då blir det en helt annan smak. Blodapelsinjuice och även tomat tappar de fina aromerna om de får stormkoka. Men ska man göra en kola eller nåt …

  14. Tomatsås med apelsinjuce är fantastiskt gott! riv ned både skal och pressa i apelsin saften eller använd en god juice. Serveras till kyckling eller fläskkött.
    Min svärmor gör en god kycklingrätt; Dela och bryn en kycklingen ibitar, krydda med ingefära. Lägg i en ugnsform. Blanda en sås med grädde apelsinsås, salt och peppar och någon msk fond. Slå över såsen på kycklingen som får stå i ugnen ca 45 min 200°C eller tills den är klar. serveras med pressad potatis och sallad.

  15. Oj då blev lite fel på kycklingen; …blanda grädde APELSINJUICE, fond, salt och peppar…