Artikeldiskussion: Kvittra om kvitten!

Slibbigt tantsnusk eller subtil sensation? Berätta om ditt förhållande till kvitten och tipsa om dina bästa knep och recept!

Kommentarer

17 svar till ”Artikeldiskussion: Kvittra om kvitten!”

  1. Jag har varit på jakt efter kvitten ett tag nu, men inte lyckats få tag i frukten. Jag skulle vilja baka ett bröd med kvitten och manchego. Om någon vet var jag kan få tag i det, i Uppsalatrakten, får personen gärna skriva en kommentar.

  2. Man lagar ofta mat med kvitten i Iran. Jag lagar Polow med kvitten såhär års.

  3. Jessika, jag läste ditt polow-recept och ska absolut pröva det.
    Rebecca: Jag tycker du ska ta och be din handlare ta in kvitten, så svårt är det inte för detaljister att få tag på den, det handlar om vilja. Ofta har t ex ICA-butiker en leverantörskontakt med ICA Frukt och Grönt och (som vår butik) sedan en kompletterande grossist. Någorlunda välsorterade butiker kan specialbeställa om de vill, de får ändå så stora leveranser att det inte skulle innebära ngn extrakostnad. Spread the word.

  4. Jag var sååå sugen på att laga med kvitten till helgen men nu har vi två ton äpplen och grönsaker fr Årstiderna att laga upp så kvitten får vänta.

  5. Ja, äpplen förgås ju snabbare än kvitten som jag hade i kylskåpet i en månad innan tillagning. I många kvittenrecept står det att kvitten kan bytas ut mot äpplen. Jag undvek med flit det tipset i artikeln, för det är den typen av påståenden som gör att kvitten aldrig får en chans gentemot de mer lättillgängliga äpplena.

  6. Jag har aldrig använt eller ätit ett kvitten men däremot upptäckte jag dess smak i ljuvliga teet ”Mammas mirakel” så jag känner bara kvitten som te men min arabiska matbutik har det. Hur länge ska den lilla rackaren ugnbakas?

  7. Om du köper kvitten fr din arabiska butik utgår vi från att de är ganska stora, kanske 300g. Jag har köpt bamsingar på 600g också. Om du ugnsbakar klyftor (som i receptet glöggad kvitten) är 150 grader i 2-2 1/2 h lagom. Den exakta tiden beror både på kvittenfruktens storlek och klyftornas. Det man ska hålla koll på är när de skiftar färg till tegelrött, då har de utvecklat sötma och sina dolda aromer och är klara. Sedan kan du ju experimentera med dem som tillbehör både till gåsen å glassen.

  8. Men hur kul är kvitten egentligen? Tycker den är lite smaklös. Har mest testat den till ost i och för sig.

  9. karin

    Kvitten. underbar som gelé och mos. Mina föräldrar hade kvittenbuskar i Småland som som alltid gav rikligt med frukt. Kvittengele till vildsvinsstek var alltid gott. Och mors enkla underbara Kvittentårta. Två mördegsbottnar och på dem kvittengelé eller mos och högst upp vispgrädde. Sött och syrligt på en gång. Måste ut och leta kvitten.

  10. Svenskodlad äkta kvitten och hybridrosenkvittens tid är förbi, men stor rosenkvitten borde vara lagom, de mognar sent.
    Ola: Undrar vilka kvitten du ätit som varit smaklösa, smakrikedomen är ju liksom annars kvittenfruktens kännetecken, den är liksom självparfymerad. Ge inte upp, testa en gång till.(Dubbelkoll, du har väl läst artikeln?)

  11. Oj vad många ”liksom”, jag får nog gå och dricka mer kaffe…

  12. Anna B: Har köpt färdig kvitten (menbrillo) på Möllansost i Malmö i olika varianter. Dem var dyra så den borde väl varit bra/smakrika då eller!? Tror inte mina smaklökar passar ihop med kvitten…

  13. Ja, den har jag smakat, den är fin. Så OK då, membrillo kanske inte är något för dig, men den smakrika kvittenfrukten kan du säkert kombinera på andra sätt, finns garanterat kring Möllevångstorget.

  14. Sara

    Jag har aldrig gjort eller smakat något med kvitten i. Har däremot flera buskar i rabatterna runt huset som vi flyttade in i för 2 år sedan. De verkar vara OMÖJLIGA att utrota och går mig snart på nerverna. Ska göra ett nytt försök i vår tänkte jag. Det ser mest skräpigt ut.

  15. Det låter som det är rosenkvitten du har, Sara. När jag var i Alhambra förra året hade de spaljerat upp dem mot en stödpåle och beskurit dem, riktigt snyggt. Men för att återgå till matforumet så borde du kanske ge dem ett år till och tillaga något gott innan du bestämmer dig för att slutgiltigt ta kål på dem.

  16. Kvitten i Uppsala: nu är jag sent ute, missade den här diskussionen när det begav sig — men jag köpte finfina kvittenfrukter igår på ICA Heidenstams torg, de hade f.ö. också fin Muscat-pumpa och Butternut squash. Annars har jag hittat kvitten på Coop Forum, åtminstone förra året. Den här butiken på Sivia torg (vaddenuheter) har säkert också kvitten.

  17. Janne

    Stolt ägare av ett äkta Kvittenträd/buske, har stått på samma plats (bevisligen) sedan 1946. Kvitten skall plockas samma dag som de börjar att ramla av från grenarna. Du kan också se på fruktens ansättning mot grenen bryts den av inne i frukten då är den mogen. Äkta Kvitten kan köpas på nästan alla torg där torg handlare finns, tänk på att titta på gren ansättningen.

Fler inlägg