Asiatisk sallad med räkor, vattenmelon och Melker Andersson

Här kommer det utlovade goda och enkla receptet på räksallad med thailändska smaker. Mer om vattenmelonens obesvarade kärlek till mig senare på denna blogg.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

5 portioner (som stor förrätt)

Tid: 20 minuter

Jag brukar inte komponera recept med färdiga såser men Melkers Thai BBQ är så bra att jag gör ett undantag. Visserligen kommer jag ibland ersätta färdigsåsen  med hemgjord Peter Gordons Sweet Chili Sauce, som jag misstänker är förlagan. Den är nämligen ännu godare. (Receptet på den kommer på svenska om ni tjatar tillräckligt.) Men det här blir riktigt, riktigt bra det också.

Om du inte får tag på limebasilika kan den ersättas med citronmeliss eller raspat limeskal. Vanlig basilika passar inte in i smakbilden alls.

Skalet kan vara kvar på ingefäran, skär bara bort torra bitar. Anpassa mängden ingefära efter dess styrka.

  • 500 g räkor med skal
  • nästan 1 liten vattenmelon (knappt 1 kg tärnat melonkött)
  • 1-1 1/2 dl Thai BBQ
  • 1 dl plockad limebasilika eller citronbasilika
  • 2 msk nålstunt strimlad ingefära
  • 1 msk pressad lime
  1. Skala räkorna (spar skalen till fond). Lägg åt sidan.  Skär skalet av melonen och tärna mycket grovt.Ta bort et kärnor.
  2. Blanda samman alla ingredienser precis före servering.

Kommentarer

7 svar till ”Asiatisk sallad med räkor, vattenmelon och Melker Andersson”

  1. Låter fint!
    Jag sprang in i tamari nånannanstans och kunde inte lista ut vad det var. För det är väl inte tamarind, samma nånannanstans kallade nämligen just tamarind tamarind. Hjälper du mej?

  2. en japansk mittemellanljus soja. Vanlig ljus soja går fint att använda.

  3. Hmm. Vilken tur att jag har citronbasilikaplantor i växthuset!

  4. Åh det lät riktigt gott!:)

    Hoppas att du får en härlig dag!

  5. jag tjatar lite om att jag gärna vill ha Peter Gordons recept översatt :-), hängde nämligen mig direkt upp mig på “diver-caught scallops”

  6. PerG

    Peter Gordons recept är makalöst bra. Det lagade jag förra helgen och numer står ett par burkar av chilisåsen i kylen och trivs. Mkt gott till skaldjur eller mitt älskade fläsk. För övrigt så är detta recept helt unikt, eftersom det är det enda jag vet som gör en av Voltaires produkter någorlunda prisvärd. Deras Tamari går på 50 spänn och lika mkt hittade jag en flaska för i den asiatiska livsen i Söderhallarna här i Stockholm. Så ta chansen och vispa ihop såsen redan idag. “Diver-caught scallops” är helt enkelt pilmgrimsmusslor som har fångats för hand. OM jag inte är ute och cyklar, vilket ju iofs händer vansinnigt ofta.

  7. BD

    smakar melker bra?