Vi har förtroende för vår charkdisk. Vi är inte paranoida när det gäller livsmedelstillsatser. Trots detta är vi skakade i grunden. Det började bra (som så ofta). Min älskling strosade i affären och jag kan föreställa mig hans glada håhåande när han spanade in en ny aptitretande korvförpackning, Chorizon var tilltalande knubbig, vackert paprikarodnande och hopknuten med bomullssnören, så där lite hantverksmässigt.
Min man bar hem korvarna i triumf. En enkel fredagmiddag som gav tid för annat. Vi drack väldigt vitt vin längst ut på Reimers holme medan ungarna stojade. Korvarna hägrade, vi hade förtröstan.
Hemma i köket. Jag rostade senapsfrön och stekta röda paprikatärningar med färsk vitlök och rörde ner några finstrimlade klart klorofyllgröna ytterblad av vitkål. Vi stekte tysk köttig korv som barnen gillar. Så var det dags att öppna chorizoförpackningen Vi snusade unisont och förväntansfullt. Igen. Och igen. Ingenting. Inte den där doften av söt parika, inte vitlökens ampra sting. Vi log osäkert mot varandra. Och gjorde det där vi borde gjort från början: läste på förpackningen. Det tog lite för långt tid.
— E 124, sa min älskade.
— Behöver inte betyda något, tröstade jag. Kan mycket väl vara annatto. Ett naturligt färgämne som används i Sydamerika och andra spanskinfluerade länder.
Han såg på mig med en blick som fick mig att gå till datorn och googla.
Så här är det: Det finns tillsatser som nitrit som trots att det kan tyckas dubiöst ändå kan försvaras med att det ökar livsmedelssäkerheten. Det finns E-nummer som är högst vardagliga ingredienser, som du redan har i ditt skafferi. Och så finns det idiottillsatser. Ingen seriös, kärleksfull korvtillverkare ser på sitt alster och tänker:
— Baby, du är underbar allt du behöver för att göra din köpare lycklig är lite azofärgämne. Hmm, ja, E 124 blir perfekt.
Nu var E 124 bara ett av flera E-nummer i den stackars chorizon men jag hoppas att ni förstått poängen trots att det är sent en fredagkväll. Bra mat behöver inte pimpas. Bra mat behöver inte natriumglutamat och azofärgämnen. Den är sig själv nog.
Att korven smakade skit berodde inte på E 124. Men hade tillverkaren använt generösa mängder sötmustigt paprikapulver hade det inte behövts. Så enkelt är det.
Kommentarer
8 svar till ”Bajskorv”
Usch, vad tråkigt. E-nummer borde utrotas!
Hoppas kvällen bjuder på en ljuvligare middag.
Jag är väldigt försiktig och rädd för e-nummer. Försöker att undvika i största möjliga mån, men är ganska svårt i dagens samhälle tyvärr. Mer E-fri-mat åt folket! Ha det bra! =) /Unga morsan
Utrota E-nummer? Rädd för e-nummer? Vad är det för argumentation?
Är ni då även rädda för E948 och E941 som ni får i er med varje andetag?
Nej, som Lisa påpekar “Det finns E-nummer som är högst vardagliga ingredienser, som du redan har i ditt skafferi.”
Läs på lite innan ni kommer med dessa floskeluttalanden.
Det jag inte tycker om är konstgjorda saker som tillsätts i onödan. Stabiliseringsmedel, färgämnen m.m. behövs väl egentligen inte? Nog kan man baka ett bröd utan att tillsätta en massa “grejer”. Utrota var att ta i, men jag tycker det tillsätts för mycket onödiga saker i det vi stoppar i oss.
Jag hoppas och tror på konsumentmakt, att bojkotta de produkter som har tillsatser man inte gillar är det enda som funkar!
Superbra att du skriver om tillsatser i mat!
Björn jag skulle önska en lite ödmjukare tongång även om du har rätt i sak bör du betänka att det finns människor som inte har full kunskap och då åligger det oss som vet att informera om detta. Men det kan som sagt var göras på fler sätt precis som du gjort eller så kan man göra det i en tongång som är lite mildare. Orsaken till det är att det inte finns så många som vågar skriva inlägg i forum och då kanske så mycket mindre efter att känna sig dum. Ta det nu inte som att du har fel i sak men du förstår vad jag menar. I vart fall tackar jag dig för din upplysande info.
/roffekock
Tack kloka Roffe! Har inte hunnit moderera här men jag håller med. Bara för att man inte kan vartenda E-nummer i huvudet är man inte obildad. Inte ens vi som är experter har koll på sånt på rak arm.
Jag trodde chorizon var gjord av bajs på riktigt. Annars var det ju inget kul.