Dubonnet

Bardstown Montparnasse

I vår lilla men ack så naggande goda serie om Manhattan-varianter kopplade till andra städer och stadsdelar är det nu dags för Dubonnet att bekänna färg. Dubonnet har en del likheter med Gin & Tonic. Jaha tänker ni… Hur då? Har ni slaviskt följt Tockasvansen så kan ni ju tonicens historia och vet att GT var en konsekvens av att kinin är äckligt och gin och socker är gott. Således hällde man sprit och socker i kininen och kunde då förena nytta med nöje. I mitten på 1800-talet utlyste franska regeringen en tävling för att få fram en kinindryck som var så god att de franska främlinglegionärerna i nordafrika kunde tänka sig att dricka det. Joseph Dubonnet kokade ihop en smarrig bitter som föll de blodtörstiga soldaterna på läpparna. Dubonnet var född.

Drycken blev väldigt populär i samband med en serie affischer av den franske konstnären och designern Adolphe Mouron Cassandre. Han har skapat ett flertal sanslöst snygga alster på temat Dubonnet, som syns lite titt som tätt än idag. Nån som hittar ett originalalster så är det bara att ringa mig. Bums.

Dubonnet tillverkas numera i bourbon town – Bardstown, Kentucky, USA. Så mycket för det franska.

Hur är då en Bardstown Montparnasse? Ja det är ju rye whiskey så det är ju per automatik gott. Så enkelt är det. Dubonnet är en ganska blygsam böna som inte gör allt för mycket väsen av sig. Hon är sublim, försiktig, mjuk och långsam. Att jämföra henne med Manhattans originalkomponent vermouth och inte minst den tunga Antica Formula är som att jämföra Stina Nordenstam med Birgit Nilsson. Båda är fantastiska, men har helt olika uttryck. Jag använde standardförhållandena, 6 cl + 3 cl. Då går hon vilse en smula i rågåkern. Man behöver öka på mängden Dubonnet med åtminstone en centiliter. Då tar det sig. Smaken är ganska lik en vanlig Manhattan, men är så klart betydligt mjukare. Blekare toner, inte lika mycket russin och lakrits. Mer av blommor och lättsamma parfymer.

Bardstown-Montparnasse

Bardstown Montparnasse

Receptmakare: johan karlfeldt

Manhattans blygamma, eleganta syster.

  • 6 cl rye whiskey
  • 4 cl Dubonnet
  • Några stänk Angostura Bitter

Blanda alla ingredienser tillsammans med mycket is i ett shakerglas. Rör kraftiga tag med en barsked. Sila upp i kylt cocktailglas. Tänk på en förvirrad fransos i en rågåker.

Skål!