Bärgåta 2

2. Bäret som glöms

Dra gummistövlarna på och rusta dig mot myggen. Ut på myren och skatta dess gäckande gull. Smak så trött som ett övermoget plommon. Platt och undflyende som en uslings haka. Men också fylligt inbjudande som en älskad fet farmors famn. Den som äter ett bär glömmer det. Den som äter mer än tretton glömmer sin kärastes namn.

Förra bäret var mycket riktigt tranbär. Pluspoäng för förslaget att servera dem frysta med tjinuskisås.

Kommentarer

10 svar till ”Bärgåta 2”

  1. torsten

    För att glömma tid och rum, ja till och med namnet på en käresta, krävs en näve åkerbär (rubus arcticus).

  2. Eller hjortron.

  3. Angelica

    För en jämtlandstös som undertecknad kan myrens guld inte vara något annat än hjortron. Eller mylta, som det heter på jamska.

  4. Åkerbär har inget med “gull” att göra. Men hjortron – eller cloudberries som det så poetiskt heter på engelska – är lite som rött guld.

  5. kiddo

    Jag var i göteborgstrakten förra helgen, i backarna ovanför Jonsered. Där fanns kopiösa mängder av trattkantareller. Så är ni i trakterna så ge er ut.

    Lessen för att highjacka denna tråd men gillar man hjortron kanske man gillar höstkantareller – som de ju heter på vissa ställen i Sverige. Skall nu i helgen ner till Vetlanda och plocka svamp, hoppas hitta Karl Johan så jag kan göra inäggning på italienskt vis.

    Boktips: “Gott om svamp – kulinariska svamputflykter” av Sten Sture Skaldeman. Trevlig och inspirerat berättar han om egna erfarenheter i svampskogen + en handfull recept på slutet. Feelgood litteratur för svampälskare.

  6. Hjortron så klart! Eller snåttren som man sa där jag tillbringade min barndoms sommrar… (i gränstrakterna Ångermanland/Medelpad, några mil in från Härnösand).

  7. Emi

    Hä måst ju vara snåttren, som sagt. Så lapplänning jag är har jag faktiskt aldrig varit så förtjust i hjortron, inte förrän jag smakade dem (rörda i creme fraiche) tillsammans med varmrökt lax. O, himmelrike. Nästan så det är värt myggbetten. Men bara nästan.

  8. Pernilla

    Hjortron/snåttren…
    Som är så överreklamerade… men med lite chipotlepasta blir de en okej kompott.

    (Mylta har jag fått höra är rårörda snåttren)

  9. henrik

    det är GOTT !!!