Bloggrundan: Om jag hade två liv …

… och inte var tvungen att jobba med receptutveckling hela veckan: då skulle jag laga de här godsakerna också (förutom koko sabzi).

Katjas morotssoppa med jordnötssmör skulle vara en utmärkt vardagsmiddag.

Sen skulle jag bjuda in vänner och ställa till med kroppkakeproduktion med Kryddburkens recept.

Och så skulle jag ta itu med att konservera ditten och datten inspirerad av Kinna.

Desutom skulle jag följa Jespers goda exempel och gratinera gös med Västerbotten.

Nu får jag nöj mig med att läsa recepten och sukta lite.

PS. Och så måste ni gratta Anne som har en bulle i ugnen.

Kommentarer

8 svar till ”Bloggrundan: Om jag hade två liv …”

  1. Hej Lisa
    Jag har förgäves i flera år sökt en lista på vilka kryddor och smaksattare i köket som vatten, alkohol respektive fettlösliga.
    Är det bara jag som tycker att det borde bli lättare att få ut det mesta och bästa om man visste vilka kryddor som skall fräsas och vilka som skall kokas eller lakas ut i alkohol?

    matglada hälsningar från en annan ingenjör i köket.

  2. Hej Lena!

    De flesta kryddor domineras av aromämnen som löser sig bättre i fett eller alkohol än i vatten. Men det som är mer intressant är hur pass värmestabila aromämnena är och hur lättflyktiga de är. Det handlar ju inte bara om att extrahera aromämnena ur kryddorna det handlar också om att de ska registreras på rätt sätt. För stora mängder fett dämpar kryddsmak så det hela är en subtil ekvation.

    Sen beror det på vilken effekt du vill ha av kryddan. Vill du ha en rund mjuk smak, rostade toner eller piggare?

    Det vanligaste felet matlagare gör är att hacka örterna för fint med slö kniv och att hacka dem i förväg. och att låta ömtåliga örter lagas för länge. Och att använda färdigmalda kryddor som åldrats.

    Vi kommer att publicera en del sådant på bloggen matmoelkyler och i boken.

    Ett schema/tabell med tekniker är ett utmärkt förslag!

  3. Trevlig artikel om er i GP i dag!

  4. Aha! Den kom idag? Ska luska rätt på den …

  5. Och om du hade TRE liv så kanske du hann skriva nåt litet om nån bok (för du HAR väl läst nåt efter En halv gul sol? :)) Själv tänkte jag på dig när jag alldeles precis läste färdigt Ewonne Winbladhs “Frälst, förmögen och förskringrad” som handlar om Hannah Lindmark, Margareta-skolornas grundare. En fantastisk bok om en makalös kvinna och hennes liv. Och MYCKET om ordentlig, närproducerad, vällagad, kvalitetsmat. Annars pågår livet som vanligt här i Båstad. Vet inte om du kommer ihåg men vi pratade lite om fotografering, jag berättade att min dotter var väldigt intresserad och önskade sig en digital systemkamera. Du var väldigt entusiastisk och jag blev peppad, köpte en kamera till dottern och nu har hon haft sin första utställning. Visserligen i vårt eget lilla galleri, men dock. Allt gott till dig och bästa hälsningar. Kajsa i Bjäre Bokhandel/Båstad.

  6. Jo, jag har läst en del men skändligen svikit mitt löfte att skriva om det så mkt. Men jag kan skriva ngt åt er blogg om Fågeln som vrider upp världen eller kanske något om varför det är så kul att läsa splatters. Häsla dottern och kram på dig själv.

  7. kajsa

    JAAA!!….gärna om båda delarna men murakami och nyckelfågeln ändrade min syn på världen i allmänhet och litteratur i synnerhet för knappt ett halvår sedan så det vore underbart att höra vad du tycker.

  8. [j]

    Skulle vilja sälla mig till tjatokören beträffande fläskfiléreceptet som omnämns på http://matalskaren.taffel.se/2008/12/07/matmanniskor-att-alska/

    För övrigt undrar skogsmusöra-svamp är detsamma som Mu Err-svamp (Judasohr på tyska).