Hrmmmpff! Vad säger du? Nej, det är ingen trafikolycka. Det är en riktigt lyckad resträtt som bygger på kunskapen om att fläsk nästan inte kan lagas för länge så länge det lagas med kärlek. Kan du tänka dig något ljuvligare än att förena långkokets must och smältande smekning av gommen med en krunchig smakrik yta? I Asien förekommer två-lagat fläsk i en mängd olika varianter. Det här är min snabbt ihopsvängda och gud nåde den som skrattar åt den!
Släng ner en skinkstek eller en fläskkarré (till och med den förhatliga styckningsdetaljen picnicbog funkar) i en stor emaljgryta med lite salt, lite soja eller buljong och kanske en skivad lök. Det ska abra precis vara en bottenskyla vätska, köttet ska ångas snarare än kokas. Om du har en stor gryta slänger du ner två stora köttstycken. Ställ in i ugnen på 125°C och låt gå i drygt två timmar.
Nu är det dags att krydda, men överansträng dig inte för det är bättre att krydda köttet andra gången det lagas. Har du med kryddorna från början tappar de smaken för mycket, undantagen är ingefära, och burdusa frökryddor. Släng ner kryddfrön, lagerblad, finhackad ingefära och kanske vitlök beroende på vilken riktning rätten ska få. När köttet är riktigt mört tar du ut grytan, låter den svalna och ställer in i kylen. Nu har du världens godaste kött att laga olika rätter av närmaste dagarna.
Skiva det och låt det puttra några minuter i en god sås. laga pytt på det. Marinera det i en sallad. Eller gör det här goda fräset. (Barnen gillade det också! Men vi fick servera ena ungen kött utan chilipasta. ). Vi serverade vitlökskryddad spenat till och ett mycket gott ekologiskt rundkornigt parboiled ris till från Kung Markatta. (Ja, jag gillar ju inte vitt ris i större mängder men ett par matskedar tycker jag om, när det är så här bra.)
Tvålagat fläsk med ingefära, tomat och koriander
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter (och många timmar för köttet)
- 500 g långkokt griskött (tillagad vikt)
- 2-3 msk finhackad ingefära (tvättad men inte skalad)
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk chilipasta t ex sambal eller harissa elelr vad du råkar ha hemma
- 2 tsk mald koriander
- 1 msk ljus soja
- 1/2 tsk fisksås
- 2 msk smör + 2 rapsolja till stekning
- Till servering:
- Ris, gärna råris
- Gröna grönsaker
- Kanske en god salsa?
- Tärna köttet i bitar något större än sockerbitar. Värm smör och olja i en teflonpanna och släng ner köttet och ingefäran när det börjar puttra. Salta pyttelite. Fortsätt stek på medelvärme tills köttet börjar få färg. Rör om då och då. Fortsätt stek under flitigare omrörning tills köttet är gyllenbrunt och börkar bli knaprigt. Pressa ner vitlöken och bryn ytterligare 20 sekunder under omrörning.
- Klicka ner tomatpurén, ev chilipasta och koriander och vänd runt ordentligt tills purén är jämnt fördelad. Tillsätt mer olja om det behövs. Sänk värmen och var beredd på att dra pannan av spisen om det är för varmt. Blanda ner soja och fisksås.
- Fortsätt steka på låg värme tills ytan är torr och tegelröd med fläckar som drar mot, ehem, gyllensvart?
- Servera med tillbehören.
Kommentarer
21 svar till ”Skönheten sitter inte i ytan …”
Kan du inte vara elak som vanligt? Jag blir så nervös när du är devot.
det är min nya stil: 40 år och snäll kallas den och så har du ju varit bra på sistone plus att ajg hoppas att du hälsar till heston från mej och fixar en autograf när du är i bray och blir omhändertagen
att du slarvar med bosktävern är jag (1) van med och (2) helt okej för det gör jag med
va fan har hänt med tidsangivelsen för min första kommentar
Oh, nu har jag gjort en ännu godare variant med mexikanska kryddor. Synd bara att man behöver mexikansk oregano.
låter fruktansvärt……………gott!
själv tänkte jag göra din variant på pulled pork till 60 pers ihelgen
Hej! Jag är en tjugoårig tjej som har startat en blogg som bland annat handlar om enkla recept som studenter som jag hinner göra. Det hade varit jätteroligt om du kunde kommentera min blogg eller om du någon gång skulle ha några tips om recept som jag kan ha med i bloggen.
Med vänliga hälsningar
Kirsten
kirstens.blogg.se
Vad är egentligen “picnicbog”?
Jag är inte helt säker på att jag vill veta vad picnicbog är. Men den kom i min väg och hade sig själv att skylla. Karrén blev oherrans mycket bättre.
en liten film på hur picnicbogen blir till finns här (av alla märkliga ställen): http://www.svenskkottinformation.se/gris_250/picnicbog/
kompletteras med en text: http://www.svenskkottinformation.se/styckning_420/bog/
Blir det inte för mycket “kokt-fläskkött-smak” med den tillagningsmetoden. Jag är lite skeptisk mot fläskkött i allmänhet och kokt fläskkött i synnerhet. Pinfärskt grillat fläskkött är alltid gott. Men om köttet varit fryst eller om det kokas/mikras blir det lätt en sån där äcklig ladugårds-smak på det. Min mamma påstår att jag är superkänslig för just den smaken. Det gick inte att lura mig när jag var liten. Jag kunde identifiera korvar som bara legat i frysen några dagar.
Hälsar fröken Dill
Hej Lisa!
Läste repotaget om dig i GP!
Vilken häftig och spännande kokbok ni jobbar på!
Skall bli jätteroligt att se den färdiga boken sedan!
När tror du att den kommer att komma ut i affärerna?
Kram, Jennie
http://www.kalasgott.blogg.se
Jag kan i förtroende avslöja att det faktiskt fungerar alldeles utmärkt att göra av med den sista julskinkan på det här sättet också…
Det där låter så spännande att jag absolut ska göra ett eget försök!
Hej, saknar Scan under “uppdragsgivare”
Cristoffer: Under uppdragsgivare listar jag bara större uppdragsgivare. Inte företag/föreningar jag gör en timmes föreläsning hos (jag pratade om kryddor). Då skulle listan bli oändlig. Men listan behöver uppdateras en del …
Har letat efter recept till skinkstek som jag annars tycker bara blir torrt och grisigt (i smaken alltså ;-)). Eftersom jag dessutom har en sprillans ny Le Creuset som väntar på att bli använd så låter detta finfint.
Vad är det för kryddfrön du sätter till efter de två timmarna?
Petra: Fänkål är trevligt, gärna i kobination med rosmarin och hackat citronskal.
Gjorde det långlagade fläsket i söndags (picknickbog. Gästerna i älskade steken som jag serverade med sås gjord på skyn och grädde + brynt brysselkål och pressad potatis.
Igår åt vi det tvålagade fläsket och salsan du länkar till. Det var bara såååååå gott! Tvååringen åt så många omgångar att han inte orkade någon välling vid nattningen(!). Jag minskade chilipastan till en tsk för att inte sonen skulle få för ont i munnen men jag hade gott kunnat ha i mer. Tack för ett fantastiskt recept :-)
Petra: Tack raring för att du läser, lagar och bemödar dig om att komma med feedback. Betyder mkt för mig!
Och jag tycker det är helt fantastiskt att kunna kommunicera med den som gjort receptet så det är ömsesidigt :-). Jag gillar din mat, och hittar en massa nya ideer och kunskap. Känner mig annars lite ensam i mina “nörderier”.
Taffel är en väldigt lyckad site.