Blomsterspråk: Prunkande rätter
Sällan har maten blomstrat som senaste åren. Här är en guide till blomsterspråket i köket. En del av de vilda blommorna har en kort och intensiv period då de kan skördas. Andra blomster kan du skörda i exklusiva grönsaksdiskar även när de inte är i säsong. Generellt avråds matlagare från att handla i blomsteraffärer eftersom många växter är avsedda som prydnader och besprutas hårt. Om du är osäker på vad som är giftigt har du god hjälp av en titt i den virtuella floran. Väldigt många andra blommor är i princip ätliga men inte speciellt läckra. Ofta är de beska, förvisa dem till tallrikens utkanter.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9460","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"275","alt":""}}]]Rosenblad Med hjälp av vackra, väldoftande rosenblad kan du åstadkomma romantik i ett nafs! Mildare rosenblad blir dekorativa inslag i en vanlig sallad på små näpna skott och blad. Eller laga denna fantastiska vaktelrätt inspirerad av romanen Kärlek het som chili. Blanda doftande vresrosenblad eller bondrosblad med hallon eller i en vattenmelonsallad med pressad lime och sockerlag. Även gallicarosor ger bra smak. Förstärk gärna med ett par droppar rosenvatten. Rosenvatten finns att köpa i många affärer. Tänk på att hållbarheten är begränsad och frys gärna in överblivet blomvatten i isbitspåsar så är det lätt att ta fram så mycket som du behöver. Om du vill veta mer om de aromatiska komponenterna kan du läsa Malins nörderier.
Violer Med sin älskliga parfym är violerna oslagbara till sofistikerade desserter. Kanderade i äggvita och strösocker krasar de skönt i munnen till tårtan. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9461","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"311","alt":""}}]]
Blåklint De knallblå blommorna har bara en mild smak, men den är synnerligen behaglig med sin mjuka parfym som personifierar svensk sommar. Strö i sallader och lägg mellan jordgubbarna på tårtan.
Dagliljor Mormorsblomman daglilja gör sig verkligen som dekoration på tårtor och allehanda chokladbakelser. De aningens beska kronbladen kan ersätta till exempel endiver och radicchio i en sallad med roquefortost, päron och valnötter.
Gurkört Mellan de ludna, småstickiga bladen gömmer sig strålande himmelsblå små stjärnor som skiftar i violett. Tydlig, sval ton av gurka som dock lätt överröstas av andra aromer ... Vackra i saft, på tårtor och till rökta fiskrätter.
Cikoria Här har vi ytterligare en himmelsblå blomma. Cikorian är mest omtalad för att rötterna förr maldes och användes som kaffesurrogat. Men vår vilda cikoria är även släkt med radicchion (rosésallad) och på sina håll odlad som sallad. Besk är den, förstås, så de vackra blommorna ovanpå en sallad kanske räcker för att ge karaktär?
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9462","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"257","alt":""}}]]Indiankrasse Indiankrasse tillhör de allra, allra godaste blommorna, söta och riviga samtidigt med parfym av saffran och kanske apelsinskal som minglar med kryddig grönska. Dessutom är de mycket underdåniga och även de som inte har gröna fingrar brukar få dem att trivas i trädgården. Deras glödande intensitet lyser upp trädgården och det är med en klump i halsen du skövlar bestånden, lyckligtvis slår det snart ut nya knoppar. Låt blomkalkarna sätta en enkel grönsallad i brand eller att dekorera kallskuret med blommor. Om du är pilligt lagd kan du spritsa krabbmousse i varje blomma. Eller peta in en liten handskalad räka och en klick färskost med gräslök. I måltiden brukar det vara läge att sätta stopp för blommornas medverkan efter ostbrickan, karaktären passar mindre bra till sötsaker och kakor. Blommornas gröna blad är med sin distinkta pepprighet också ett trevligt inslag i sallader och är allra bäst när de är ganska späda.
Gökärt Lär dig gökärten och du har obegränsad tillgång till en av de mångsidigaste tallriksblomstren. Med cerisrosa färg och smak som en söt ärta tål den att strös på vilken sallad som helst.
Plisterblommor De vanligaste plistersorterna är förledande lika nässlor och kan faktiskt användas till soppor när skotten är späda. Senare på sommaren är det dags at skörda deras vackra blommor. Dra ut blommorna ur olika plisterarter och strö över tallriken. Den lilla droppen nektar smakar sött och blommorna pryder både sallad och efterrätter. Hittar du de större arterna pipdån och hampdån är din lycka gjord. "Sockernällor" kallas de, talande nog, i Skåne Syrén Med sin färg, sin smak och de givna associationerna till sommar och skolavslutningar finns kanske inget bättre att strö över bakverk som serveras i bersån om sommaren. Skölj ner med syrénblomssaft.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9463","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"253","alt":""}}]] Lavendel Lavendelaromen passar i många olika sammanhang: Strö lavendelblom över glassen, baka kakor eller använd i kycklingrätter, som i Provence. De vanligaste trädgårdsalternativen Hidcote Blue och Munstead är båda utmärkta i matlagning, men den förra har starkast blå färg och blir därför snäppet mer dekorativ. Skörda helst lavendeln innan de små blomknopparna slagit ut.
Mjölkört De rosa blommorna kanske inte smakar något speciellt, men är vackra och finns överallt. Peter, Taffels egen Skogsmulle gör te på mjölkört.
Timjanblommor De små rosalila blommorna är extra goda i mer rustika rätter, på grund deras beska kan det passa med andra burdusa smaker och gärna syra i rätten som balanserar. Särskilt gott till rätter med mycket lök och vitlök och firar triumfer till grillad mat med smakrika tillbehör. En enkel tomatsallad med lökringar och vinägrett får finess när den toppas med timjan blommor.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9464","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"198","alt":""}}]]
Salviablommor Intensivt lila och med mycket smak av salvia, honung och nästan lite lavendel. När salvian blommar fyller doften hela trädgården när solen gassar. Strö gärna över grisrätter, vars smak samsas fint med salvians. Elle använd i en kålsallad, som den på bilden, gärna tillsammans med gräslöksblommor och aromatiskt besk grapefrukt.
Gräslöksblommor Gräslöksblommornas gäckande parfym passar alldeles särskilt bra med asiatiska smaker. prova dem i en enkel melonsallad med mynta, koriander och pressad lime. Eller i en mer generös driva på tärnad skalad gurka med en aning risvinäger, sesamolja och chili. Att de är lite prasseltorra gör oftast ingenting, smaka bara på dem så att de inte fått en besk oxiderad smak. [[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9465","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"227","alt":""}}]]
Ringblommor Här har vi en blomma som fått oförtjänt rykte för att den historiskt prånglats ut som en saffransförfalskning. men rinblommornas blad ger ett sötaktigt, kryddigt inslag i sallader och marinerade grönsaker. Smaken påminner faktiskt en aning om saffran med varma citrustoner och drag av metall men helt utan rikedomen. De ligger också nära krasseblommorna smakmässigt men utan fruktigheten och pepprigheten. Repa av blombladen och strö över rätter precis vid servering. Särskilt lyckad god i grönsallader, tomatsallader och till kikärtor, men även som ingrediens i grytor.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9466","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"210","height":"295","alt":""}}]]Kamomill Kamomill växer i var och varannan dikesren under sommaren. Se upp bara, så du inte får den smaklösa look-aliken baldersbrå med dig hem av misstag. Fast är du osäker är det bara att gnugga en blomma under näsan för att förvissa dig om att du tagit rätt. Av blomkorgarna och kronbladen kan du koka ditt eget te, eller varför inte använda dem att smaksätta en härlig honungskaka med?
Rölleka Förr såldes torkad rölleka i påsar på apoteken eftersom den mentoldoftande örten ansågs kramplösande och bland annat lindrade menstruationssmärtor. Men smaken går att använda i andra sammanhang: fyll buken på en makrill med röllekablommor innan du lägger den på grillgallret, den friska smaken gör sig fint mot det feta fiskköttet. Dessutom passar de oväntat bra i en tomat- eller potatissallad till kryddstarka korvar. Späda gröna blad kan användas som dekoration eller i salladen.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9467","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"167","height":"251","alt":""}}]]Ramslök Eftersom just ingen blir imponerad av ramslökens gröna vitlöksdoftande blad längre är det väl lika bra att klämma till med ramslöksblomster? Smaken är milt sagt dominant men är fin till tomat, till stekt kött, rustikt svensk men även till asiatiska sallader med fisksås, ingefära och chili. Men är blommorna på gränsen att vara överblommade kan karaktären vara kväljande i oxideras parfym och däven lökarom. Lökblommor kan läggas in i en 1-2-3-lag eller i en lättare lag på 3 delar vinäger och 1 del socker och 1/4 salt som kokas upp får svalna en aning och slås över blommorna. Om du har mod och tålamod att låta löktraven gå i frukt kan du gå i Nomas fotspår och lägga in "kapris" på de små frukterna.
Är blommor i maten fint eller fjantigt? Vilka är dina bästa blomster? Har du rent av odlingsknep? Delta i vår diskussion!